Wykonanie
Słów kilka o samych karczochach:Mało u nas znane
karczochy bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Pobudzają wydzielanie żółci, przez co regulują trawienie. Zmniejszają stężenie tzw. złego cholesterolu we
krwi, a zwiększają poziom dobrego. Prawdopodobnie działanie takie wynika z właściwości dwóch substancji zawartych w tym warzywie – luteoliny i cynaryny. Inny jego składnik –inulina – zmniejsza szybkość trawienia pokarmów przez organizm. Oznacza to, że
karczochy mogą wpływać na stężenie glukozy we
krwi, co jest ważne dla cukrzyków. Mają też właściwości oczyszczające i odtruwające. Warto po nie sięgnąć, gdy czujemy się przejedzeni, mamy nudności lub
bóle brzucha.
Karczochom przypisuje się silne właściwości antynowotworowe. Blokują one degenerację komórek. Wyciąg z liści
karczochów jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm, niż gdy spożywa się je jako jarzynę. Wyciąg ten można kupić w aptekach i w sklepach ze zdrową żywnością. Osoby cierpiące na schorzenia woreczka żółciowego przed zastosowaniem tego specyfiku muszą skonsultować się z lekarzem.

1. Do „oprawienia”
karczocha przygotuj deskę do krojenia, ostry nóż i
wodę zmieszaną z
sokiem z cytryny.
Karczocha ułóż na desce. Przytrzymując kwiat za
płatki, odetnij łodyżkę na wysokości około 2 cm od nasady.

2. Odstające w dół
płatki, odetnij całkowicie. Boczne
płatki pozostaw przycinając im tylko zdrewniałe czubki.

3.
Karczocha ułóż ponownie na desce i odetnij czubek kwiatostanu na wysokości ok. 2/3 od nasady. W odciętej części powinny się znaleźć wszystkie pozostałe zdrewniałe czubki
płatków.

4. Przyciętego
karczocha odwróć do góry nasadą, postaw na desce i przekrój na pół.

5. Po przekrojeniu ukaże się wnętrze
karczocha, w którym znajduje się tzw. „serce„
karczocha (jasna część u nasady) i rosnące w samym środku niewielkie włoski.

6. Przy pomocy niewielkiego nożyka usuń ze środka włochatą część
karczocha uważając, żeby nie pociąć „serca”, które jest najbogatszą w smaku częścią warzywa.

7. Oczyszczonego
karczocha włóż do przygotowanej wcześniej zimnej
wody z sokiem cytrynowym. Tak przygotowany
karczoch nie
zrobi się ciemny, czekając na dalszą obróbkę.Poradę zaczerpnięto z Tesco.pl