Wykonanie
Jest chyba ma ł o osób, które nie lubi ą
karczochów.W mojej kuchni zagościły
karczochy. Zaczyna się na nie sezon. Stragany są pełne tych pięknych
karczochowych kwiatów.Dziś na blogu nie będzie przepisu na
karczochy, będzie instrukcja obierania. W najbliższych tygodniach będą przepisy z ich udziałem, zatem nie mam ochoty za każdym razem pisać jak je się obiera.Juz parę osób mnie się pytało.Idę wiec z pomocą.Kupując
karczochy, trzeba zwrócić uwagę, czy łuskowate liście ściśle przylegają do siebie, czy są twarde i czy nie ma na nich ciemnych plam. Kwiat powinien być zamknięty, a łodyga twarda.
Młode, nieprzerośnięte i świeże
karczochy nadają się do jedzenia na surowo.

Składniki i akcesoria:mały nożykgumowe rękawiczki, bo
karczochy brudzą palce
cytrynamiska
wodaInstrukcja:Na samym początku szykujemy sobie miseczkę z zimną
wodą i
sokiem z cytryny.
Karczochy szybko ciemnieją i barwią na brązowo ręce.Zaczynamy ododcięcia nogi
karczocha pozostawiając 2-3cm.

Następnie o dcinanamy czubek kwiatu, mniej więcej na 3 /4 wysokości.

O drywamy zewnętrzne liście, aż odłamywane liscie stana się delikatne i jasnozielone. Można to robić to palcami, ale te pierwsze liście łatwiej usunąć nożykiem. Jeśli masz wątpliwość, czy już została usunięta wystarczająca ilość liści, lepiej usunąć kilka więcej niż zostawić ich za dużo.Metodą prób i błędów wyczujecie kiedy: jeśli wasze
karczochy będą miały jeszcze włókniste, trudne do pogryzienia
płatki, to znak, że następnym razem będziecie musieli obrać więcej.Wyrównujemy pozostałości po liściach, najlepiej okrążając nożykiem podstawę
karczocha - ta czynność nazywa się po włosku tornire.Ponieważ ta część
karczocha jest bardzo smaczna, postaraj się jak najmniej zmarnować.

Jednego
karczocha przepoławiam na pół i później jeszcze na pół.


Młodziutkie
karczochy pozbawione są charakterystycznych włosków w środku, które Włosi nazywają brodą i które trzeba zawsze usunąć.Wycinamy bródkę, zdecydowanym ruchem przejedżamy nożem. Następnie wycinamy wewnętrzne liście, które są zakończone
szpilkami.W przypadku
karczochów bez szpilek, należy wyciąć wewnętrzne liście które są ostrzejsze .


Oczyszczonego
karczocha wkładamy do miski z
cytryną.

Wykorzystujemy r ó wnie ż odciętą łodygę
karczocha. Skracamy ja do długości jakiś 10 cm, obieramy grubo z pokrywających ja włókien i pokrojoną dodajemy do potrawy.To, że
karczochy ściemnieją w niczym nie wpłynie na ich smak, czy konsystencje:-)Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)