Wykonanie
Naleśniki na moim
stole goszczą przynajmniej raz w tygodniu. Raz na słodko, raz na wytrawnie, ale naleśnik musi być!Dziś proponuję naleśniki
czekoladowe z musem
dyniowo-
pomarańczowym.
Czekoladowy, niemal wytrawny naleśnik, doskonale współgra ze słodkim nadzieniem. Musu można przygotować więcej, będzie jak znalazł do zimowych naleśników!Składniki (na 5 dużych naleśników):-20g
kakao (ok 2 łyżki)-80g
mąki pszennej-200ml
mleka-100ml
wody-1 łyżka
oleju-2
jajka-szczypta
soli-szczypta
cukruNa mus:-1,5 szklanki
pure z dyni-skórka otarta z jednej
pomarańczy-sok wyciśnięty z 1/2
pomarańczy-1-2 łyżki
cukru (jeśli lubimy bardzo słodkie, można dodać więcej)-1/2 łyżeczki
cynamonu-1/4 łyżeczki
imbiruPrzygotowujemy mus Wszystkie składniki łączymy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż mus zgęstnieje (nie może być zbyt płynny, bo wypłynie z naleśnika). Odstawiamy.Wszystkie składniki na naleśniki łączymy i mieszamy tak, aby nie było grudek (można użyć miksera). Patelnię (dość dużą) wysmarowaną tłuszczem rozgrzewamy, wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki. Ciepłym musem smarujemy naleśniki dość cienką warstwą na całej powierzchni i składamy placek na pół a
potem jeszcze raz na pół. Podajemy polane odrobiną
miodu.
Smacznego!