Wykonanie
W oczekiwaniu na świeże sezonowe warzywa, dziś na obiad zaserwowałam
rybkę z użyciem
mrożonych warzyw.
Składniki:0,5 kg mrożonych filetów z
morszczuka1 opakowanie
mrożonej mieszanki chińskiej1 opakowanie mrożonej
żółtej fasolki szparagowej1
cebula100 g
ryżu białego1 łyżka
oleju rzepakowegoSól morska,
przyprawa do ryb,
pieprz cytrynowy,
pieprz cayenne,
przyprawa do potraw chińskic hPrzygotowanie:Do rozpoczęcia przygotowań najlepiej rozmrozić zarówno filety z
morszczuka jak i warzywa. Na patelni rozgrzałam
olej rzepakowy i podsmażyłam pokrojoną
cebulę, aż się zarumieniła. Dodałam do niej suchy
ryż i smażyłam kilka minut pod przykrywką.
Potem dolałam
wody aż do poziomu
cebuli i
ryżu i dusiłam jeszcze kilka minut pod przykrywką. W międzyczasie wymieszałam mieszankę chińską z rozmrożoną
fasolką szparagową i włożyłam do naczynia żaroodpornego. Dodałam podsmażony
ryż z
cebulą i wszystko wymieszałam. Przyprawiłam lekko
solą morską,
przyprawą do dań chińskich i
pieprzem cayenne. Dodałam jeszcze trochę
wody, tak by sięgała do połowy poziomu warzyw. Naczynie włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Rozmrożone filety z
morszczuka przyprawiłam
solą morską,
przyprawą do ryb i
pieprzem cytrynowym. Po 20 minut pieczenia warzyw, dodałam do środka
rybę (starałam się ułożyć
rybę pomiędzy warzywami, nie tylko na wierzchu) i piekłam jeszcze przez 20 minut. Danie gotowe J