ßßß Cookit - przepis na Tarta na słono – ciasto

Tarta na słono – ciasto

nazwa

Wykonanie

Tarta sprawdza się zarówno jako danie główne, jak i przekąska. Złożoność smaków nadzienia tarty zależy tylko od inwencji autora, dzięki czemu można za każdym razem tworzyć tę potrawę na nowo. Podstawa pozostaje jednak bez zmian. Jak ją przygotować? Nie ma nic prostszego :)
POTRZEBNE SKŁADNIKI
300 g mąki
50 g zimnego masła
4 łyżki mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać i zagnieść z nich ciasto – jeśli to konieczne dodać odrobinę przegotowanej wody, z gotowego ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut,
po tym czasie na nasmarowaną wcześniej formę do tart (ja używam 30-cm) nałożyć ciasto, wypełniając całkowicie naczynie,
rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem ciasta do piekarnika należy je ponakłuwać gęsto widelcem, aby umożliwić lepszy przepływ powietrza przez ciasto. Inaczej zrobią się bąble, które je zdeformują,
spód piec przez około 15 -20 minut dopóki się nie zarumieni. Po tym czasie ostudzić ciasto i wypełnić tartę według uznania :) SMACZNEGO!
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/tarta-na-slono-ciasto