Wykonanie
Tarta sprawdza się zarówno jako danie główne, jak i przekąska. Złożoność smaków nadzienia tarty zależy tylko od inwencji autora, dzięki
czemu można za każdym razem tworzyć tę potrawę na nowo. Podstawa pozostaje jednak bez zmian. Jak ją przygotować? Nie ma nic prostszego :)POTRZEBNE SKŁADNIKI300 g
mąki50 g zimnego
masła4 łyżki
mleka1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soliSPOSÓB PRZYGOTOWANIAwszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać i zagnieść z nich ciasto – jeśli to konieczne dodać odrobinę przegotowanej
wody, z gotowego ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut,po tym czasie na nasmarowaną wcześniej formę do tart (ja używam 30-cm) nałożyć ciasto, wypełniając całkowicie naczynie,rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem ciasta do piekarnika należy je ponakłuwać gęsto widelcem, aby umożliwić lepszy przepływ powietrza przez ciasto. Inaczej zrobią się bąble, które je zdeformują,spód piec przez około 15 -20 minut dopóki się nie zarumieni. Po tym czasie ostudzić ciasto i wypełnić tartę według uznania :) SMACZNEGO!