Wykonanie
Potrzeba:340 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 całe
jajka100 g
cukrupół szklanki
olejujogurt owocowy (300 g)Jak widać przy składnikach jest bardzo precyzyjnie określone ile czego ma być ;) Oczywiście to tylko sugerowane wartości. Odrzucić można wszelkie gusła i zabobony jakoby miały one jakiekolwiek znaczenie na efekt ostateczny. Kształt ciasta zależy od formy i to ona jest najważniejsza!
Składniki należy dokładnie wymieszać i przelać do formy. Ja zaordynowałem zastosowanie formy okrągłej, silikonowej. Wśród rozlicznych jej zalet są takie, że ciasto okrągłe można kroić jak pizzę, oraz że po upieczeniu dość szybko można ciasto z formy wyjąć i jeść (jeszcze gorące), podczas gdy blachą można się poparzyć, a ciasto może do blachy przywrzeć.Ciasto trzeba piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni! :) I tu znów - nie przywiązujmy do tego aż takiej uwagi. Będzie dobre, jak się odpowiednio zarumieni i nie będzie surowe w środku (można to bardzo łatwo poddać weryfikacji z pomocą takich instrumentów jak zapałka czy wykałaczka).Upieczone ciasto posypujemy
cukrem pudrem i gotowe!