Wykonanie
Kilka ostatnich wpisów było dość "lajtowych". W sensie - jak na ten blog. W końcu to blog o męskiej kuchni. Powziąłem zatem dwie decyzje - wkrótce zaczynam cykl potraw i zakąsek związanych z różnego rodzaju
alkoholami, a po drugie - pół kilo
szynki. Tak
drodzy czytelnicy - PÓŁ KILO
SZYNKI.Skład:
Szynka ze
świniMarynata (dużo składników, opiszę niżej)
ŚmietanaMąkaSkład klusek śląskich:Ziemniaczki
Mąka ziemniaczanaUwaga, bo nie
będę powtarzał, a przepis nie jest prosty.Marynata i marynowanieMarynowanie to - mówiąc prostym
językiem - mumifikacja. Dzień przed przyrządzeniem mięcha wkładamy je (surowe) do głębokiego naczynia i zalewamy marynatą, w skład której wchodzą takie rzeczy jak:
oliwa z oliwek,
ocet balsamiczny lub
winny,
woda,
sos sojowy, drobno pokrojony
czosnek,
rozmaryn,
oregano,
majeranek,
sól,
pieprz i inne
przyprawy wedle gustu. Mięcho pozostawione w marynacie na minimum 24 godziny zamknie swoje
pory, dzięki
czemu podczas procesu przyrządzania nie utraci swej soczystości. A po drugie nabierze aromatu.Smażenie i gotowanieZamarynowane mięcho rzucamy do głębokiego gara na rozgrzany
olej. Ma się dobrze obsmażyć z każdej strony tak, aby na jego powierzchni powstało coś na kształt... skórki. To kolejna kwestia, która decyduje o tym, że podczas dalszej obróbki termicznej
soki nie opuszczą
mięsa i będzie ono delikatne i kruche.Następnie zalewamy całość częścią marynaty oraz
wodą i dusimy przez kilka długich godzin.Kluski śląskieW międzyczasie możemy ugotować
ziemniaki na kluski śląskie. Gdy już będą ugotowane i ostudzone miażdżymy je drewnianym przyrządem do miażdżenia
ziemniaków. Tak powstałe
pure wyrównujemy i wyciągamy 1/4
ziemniaków. Powstałą tak dziurę wypełniamy
mąką ziemniaczaną (to sprawdzony sposób na dobre proporcje). Wyrabiamy ciasto, rolujemy kluchy i w zasadzie gotowe. Trzeba je teraz ugotować w osolonej wodzie z odrobiną
oliwy.SosGotowe
mięso wyciągamy i kroimy na plastry. Sos należy zmiksować blenderem i zagęścić. Aby to zrobić, należy rozrobić odrobinę
mąki ze
śmietaną i zahartować (wlać trochę gorącego sosu i wymieszać). Następnie wlewamy zagęszczacz do sosu, blendujemy aż będzie gładkie i aksamitne.I to w zasadzie gotowe - polewamy kluski sosem, kładziemy porcję
mięsa i można wcinać.