Wykonanie
Ponieważ w
kraju w którym mieszkam (Irlandia) ciężko jest dostać smaczny i zdrowy
chleb, postanowiłam go upiec. Chlebek na drożdżach nam nie smakował więc spróbowałam ulepić ten na zakwasie. Podobno jest o wiele zdrowszy no i jak dla mnie smaczniejszyZakwas:Jeżeli nie mamy dostępu do zakwasu możemy go zrobić sami. Jest to bardzo proste, jednak musimy o zakwasie po prostu pamiętaćTrzeba go codziennie dokarmiać i obserwować:) Polecam wykonanie zakwasu z przepisu ze strony: http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/Chlebek:Kiedy nasz zakwas będzie już dojrzały możemy przystąpić do wypieku
chleba. Podaję przepis na dwa bochenki700ml zakwasu żytniego1kg
mąki pszennej800ml ciepłej
wody4 łyżeczki
soliopcjonalnie ziarna (
słonecznik,
siemię lniane,
dynia itp.)Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy aż do wyrobienia jednolitej masy. Ciasto będzie dość luźne jednak nie powinno przelewać się
między palcami. Jeżeli będzie bardzo rzadkie oznacza to, że powinniśmy je dłużej wyrabiać lub po prostu dodać jeszcze odrobinę
mąki.ciasto wlewamy do dwóch foremek keksówek. Najlepiej jest używać tych nie przywierających; jeśli jednak takich nie posiadamy musimy wysmarować formę tłuszczem. Ciasto w foremkach stawiamy w ciepłym miejscu (jeżeli mamy akurat
słoneczny dzień to najlepsze jest dobrze nasłonecznione okno), i nakrywamy czystą ściereczkę. Czas wyrastania
chleba jest różny, czasami po 6 godzinach
chleb ani drgnie, a czasami po 2 godzinach podwoi swoją objętość. Ogólnie polecam nie trzymać
chleba do wyrośnięcia więcej niż 8 godzin. Po tym czasie wkładamy foremki z
ciastem do piekarnika nagrzanego do 240-250C na 20 minut (jeżeli
chleb ma być z ziarnami to posypujemy nimi wierzch
chleba i delikatnie wklepujemy je w ciasto). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200C i pieczemy ok 40-60 min. To czy
chleb jest upieczony możemy sprawdzić kiedy „zapukamy” w spód
chleba i usłyszymy głuchy, pusty dźwięk.
Chleb pozostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy możemy go pokroić.Smacznego!Powiązane wpisy:Bułeczki
śniadaniowePierogi część IPierogi cz.IV (ciasto orkiszowe)
Chilli Con Carne