ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na żytnim zakwasie

Chleb pszenny na żytnim zakwasie

nazwa

Wykonanie

Ponieważ w kraju w którym mieszkam (Irlandia) ciężko jest dostać smaczny i zdrowy chleb, postanowiłam go upiec. Chlebek na drożdżach nam nie smakował więc spróbowałam ulepić ten na zakwasie. Podobno jest o wiele zdrowszy no i jak dla mnie smaczniejszy
Zakwas:
Jeżeli nie mamy dostępu do zakwasu możemy go zrobić sami. Jest to bardzo proste, jednak musimy o zakwasie po prostu pamiętać
Trzeba go codziennie dokarmiać i obserwować:) Polecam wykonanie zakwasu z przepisu ze strony: http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/
Chlebek:
Kiedy nasz zakwas będzie już dojrzały możemy przystąpić do wypieku chleba. Podaję przepis na dwa bochenki
700ml zakwasu żytniego
1kg mąki pszennej
800ml ciepłej wody
4 łyżeczki soli
opcjonalnie ziarna (słonecznik, siemię lniane, dynia itp.)
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy aż do wyrobienia jednolitej masy. Ciasto będzie dość luźne jednak nie powinno przelewać się między palcami. Jeżeli będzie bardzo rzadkie oznacza to, że powinniśmy je dłużej wyrabiać lub po prostu dodać jeszcze odrobinę mąki.ciasto wlewamy do dwóch foremek keksówek. Najlepiej jest używać tych nie przywierających; jeśli jednak takich nie posiadamy musimy wysmarować formę tłuszczem. Ciasto w foremkach stawiamy w ciepłym miejscu (jeżeli mamy akurat słoneczny dzień to najlepsze jest dobrze nasłonecznione okno), i nakrywamy czystą ściereczkę. Czas wyrastania chleba jest różny, czasami po 6 godzinach chleb ani drgnie, a czasami po 2 godzinach podwoi swoją objętość. Ogólnie polecam nie trzymać chleba do wyrośnięcia więcej niż 8 godzin. Po tym czasie wkładamy foremki z ciastem do piekarnika nagrzanego do 240-250C na 20 minut (jeżeli chleb ma być z ziarnami to posypujemy nimi wierzch chleba i delikatnie wklepujemy je w ciasto). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200C i pieczemy ok 40-60 min. To czy chleb jest upieczony możemy sprawdzić kiedy „zapukamy” w spód chleba i usłyszymy głuchy, pusty dźwięk. Chleb pozostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy możemy go pokroić.
Smacznego!
Powiązane wpisy:
Bułeczki śniadaniowe
Pierogi część I
Pierogi cz.IV (ciasto orkiszowe)
Chilli Con Carne
Źródło:http://poemat-smaku.blog.pl/2015/04/09/chleb-pszenny-na-zytnim-zakwasie