ßßß
Składniki na 2 porcje kaczki:szyja z kaczki1 liść laurowy5 ziarenek ziela angielskiego4 ziarenka pieprzu czarnego1 łyżka cukru3 łyżki czerwonego octu winnegogarść żurawiny świeżejćwiartka jabłkałyżeczka rozmarynu100 ml czerwonego wina wytrawnegosólpieprz2 łyżki masłaPrzygotowanie:Przygotowujemy wywar - do garnka wlewamy 500 ml wody, wkładamy szyję, liścia, ziele, pieprz i gotujemy na średnim ogniu przez około 40 minut.Na patelnię dodajemy cukier i ocet, zagotowujemy, a następnie dodajemy żurawinę i pokrojone jabłko. Karmelizujemy.Dodajemy 250 ml otrzymanego wywaru i rozmaryn. Redukujemy na średnim ogniu.Dodajemy wino i redukujemy,Przyprawiamy solą, pieprzem.Na sam koniec dodajemy masło. Sos jest gotowy do polania mięsa.Smacznego! :)~M&M