ßßß Cookit - przepis na Sos do kaczki na bazie wywaru z szyi i czerownego wina

Sos do kaczki na bazie wywaru z szyi i czerownego wina

nazwa

Wykonanie

No witamy serdecznie! Kto nas tutaj odwiedził!
Szukacie pysznego sosu do kaczki? Świetnie trafiliście!
Jeśli kupiliście całą kaczkę, to z resztek, np. z szyi można zrobić wywar na sos. To samo się tyczy ryb czy innych mięs. Jest to dobry sposób, aby sos był jeszcze lepszy.
Do dzieła!
Składniki na 2 porcje kaczki:
szyja z kaczki
1 liść laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu czarnego
1 łyżka cukru
3 łyżki czerwonego octu winnego
garść żurawiny świeżej
ćwiartka jabłka
łyżeczka rozmarynu
100 ml czerwonego wina wytrawnego
sól
pieprz
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Przygotowujemy wywar - do garnka wlewamy 500 ml wody, wkładamy szyję, liścia, ziele, pieprz i gotujemy na średnim ogniu przez około 40 minut.
Na patelnię dodajemy cukier i ocet, zagotowujemy, a następnie dodajemy żurawinę i pokrojone jabłko. Karmelizujemy.
Dodajemy 250 ml otrzymanego wywaru i rozmaryn. Redukujemy na średnim ogniu.
Dodajemy wino i redukujemy,
Przyprawiamy solą, pieprzem.
Na sam koniec dodajemy masło. Sos jest gotowy do polania mięsa.
Smacznego! :)
~M&M
Źródło:http://www.monikoza.pl/2015/07/sos-do-kaczki-na-bazie-wywaru-z-szyi-i.html