Wykonanie
No witamy serdecznie! Kto nas tutaj odwiedził!Szukacie pysznego sosu do kaczki? Świetnie trafiliście!Jeśli kupiliście całą
kaczkę, to z resztek, np. z szyi można zrobić
wywar na sos. To samo się tyczy ryb czy innych
mięs. Jest to dobry sposób, aby sos był jeszcze lepszy.Do dzieła!

Składniki na 2 porcje
kaczki:szyja z
kaczki1
liść laurowy5 ziarenek
ziela angielskiego4 ziarenka
pieprzu czarnego1 łyżka
cukru3 łyżki czerwonego
octu winnegogarść
żurawiny świeżejćwiartka
jabłkałyżeczka
rozmarynu100 ml
czerwonego wina wytrawnego
sólpieprz2 łyżki
masłaPrzygotowanie:Przygotowujemy
wywar - do garnka wlewamy 500 ml
wody, wkładamy szyję, liścia, ziele,
pieprz i gotujemy na średnim ogniu przez około 40 minut.Na patelnię dodajemy
cukier i
ocet, zagotowujemy, a następnie dodajemy
żurawinę i pokrojone
jabłko. Karmelizujemy.Dodajemy 250 ml otrzymanego
wywaru i
rozmaryn. Redukujemy na średnim ogniu.Dodajemy
wino i redukujemy,Przyprawiamy
solą,
pieprzem.Na sam koniec dodajemy
masło.
Sos jest gotowy do polania
mięsa.Smacznego! :)~M&M