ßßß Cookit - przepis na Najlepsze są na ciepło z masełkiem i dżemiczkiem!

Najlepsze są na ciepło z masełkiem i dżemiczkiem!

nazwa

Wykonanie

Takie małe, wyrośnięte, trochę przypominające ciastka, a po części bułeczki.
Popularne w Wielkiej Brytanii do herbatki lub idealne na śniadanie do porannej kawy.
Przygotowanie zajmuje jedyne 20-25 minut. Jeżeli chcemy trochę urozmaicić scones, to proponuje dodać do ciasta kawałki czekolady lub rodzynek. :)
English version
It resembles little cakes or buns.
It's really popular in Great Britain. Perfect for "tea time" or for breakfast with coffee.
Preparation takes only 20-25 minutes. If you want to create different scones, I proposed to add to dough pieces of chocolate or raisins. :)
The best scones are with butter and with your favourite jam!
The English version of recipe is below the Polish one.
Składniki na 9 scones - w zależności jaką foremkę/szklanke użyjemy:
1 szklanka i 1 łyżka mąki pszenne
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g masła
150 ml mleka
1 jajko
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier i masło.
Wszystko rozcieramy palcami - powstaną lekkie grudki.
Rozbełtać jajko.
Dodawać powolutku mleko, a następnie 2/3 rozbełtanego jajka.
Wszystko razem zagnieść.
Rozwałkować ciasto na około 2 cm grubości.
Wykroić szklanką o małej średnicy lub foremkami do ciastek.
Przełożyć na blaszkę i posmarować reszta jajka.
Wstawić do piekarnika na około 10-15 minut. Najlepiej smakują od razu na ciepło. ;)
Smacznego! :)
English version:
Ingredients - for abou 9 scones - > it depends how big is your cookie cutter:
1 cup and 1 tablespoon wheat flour
1 . 5 teaspoons baking powder
pinch of salt
50 g of butter
150 ml of milk
1 egg
Preparation:
Preheat oven to 220 degrees.
Sift the flour on a pastry board, add baking powder, pinch of salt, sugar and butter.
All rubbed his fingers - a slight rise lumps.
Stir egg.
Slowly add the milk, and then 2/3 of stired egg.
Knead everything together.
Roll out the dough to about 2 cm thick.
Use cookie cutter or glass to stamp out.
Transfer to a baking sheet and brush the tops with the rest of the beaten eggs.
Put in the oven and bake for about 10-15 minutes.
Enjoy! :)
Greetings from our little brother. :)
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/06/scones-maja-cos-z-ciastek-i-troche-z.html