ßßß Cookit - przepis na Quiche (tarta wytrawna) z gruszkami, serem pleśniowym i tymiankiem

Quiche (tarta wytrawna) z gruszkami, serem pleśniowym i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Witamy!
Dzisiaj quiche, czyli wytrawna tarta. Tym razem przedstawiamy Wam w odsłonie z gruszkami, serem pleśniowym i świeżym tymiankiem. Smaki komponują się idealnie. Nic tylko robić. :)
Powoli Moni przekonuje swoją rodzinkę do tart w wydaniu wytrawnym. Może kiedyś się przekonają... Na szare dni, takie jak dzisiaj ocieplą nam dzień!
Także...
Do dzieła!
Składniki:
ciasto francuskie/ ciasto kruche z przepisu wcześniejszego
2 jaja
200 ml śmietanki 30% lub 36%
60 g sera pleśniowego
1 1/2 świeżej gruszki
świeży tymianek
zioła prowansalskie
Przepis:
Przygotowujemy masę jajeczną - roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietankę.
Kroimy drobno ser i wkładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczka ziół prowansalskich i świeży tymianek.
Gruszki obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie kawałki.
Rozwałkowujemy ciasto francuskie lub ciasto kruche..
Wysmarować formę olejem i posypać mąką,
Przełożyć ciasto do formy.
Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki, jeśli robimy z ciasta kruchego.
Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Rozkładamy równomiernie gruszki na cieście i wlewamy masę jajeczną.
Wkładamy do piekarnika na następne 10 minut - aż masa się zetnie.
Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.
I jemy!
Smacznego!
Źródło:http://www.monikoza.pl/2015/10/quiche-tarta-wytrawna-z-gruszkami-serem.html