Wykonanie
Naszła mnie dzisiaj ochota na naleśniki, a że nie miałam
jajek musiałam eksperymentować. Postanowiłam zrobić zdrowszą wersję słynnych pankejków – użyłam
mąki graham zamiast zwykłej, do tego
mleko sojowe zamiast krowiego i
ksylitol zamiast
białego cukru. Wyszło lepiej niż mogłam przypuszczać. Pyszne, zdrowe i kolorowe śniadanie jako alternatywa dla nudnych kanapek. Polecam na ciepło z dodatkiem ulubionych
owoców!Ciasto (3 porcje):1 szklanka
mąki pszennej typ 18501 szklanka
mleka sojowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
ksylitolu1 łyżka
oleju rzepakowegoSzczypta
soliNadzienie:¾ szklanki
truskawek4 łyżki
ricotty½
bananaSzczypta
waniliiOpcjonalnie
ksylitolWykonanie:Składniki na ciasto mieszamy, jeśli wyjdzie zbyt gęste, dolewamy odrobiny
mleka. Smażymy małe placki na teflonowej patelni bez tłuszczu, dosłownie minutkę z każdej strony. Oczywiście najlepiej nadaję się do tego patelnia do pancakes, ja jednak poradziłam sobie ze zwykłą. Równocześnie robimy nadzienie – miksujemy
ricottę z
truskawkami i
bananem, dodajemy odrobinę extraktu z
wanilii i według uznania
ksylitol. Naleśniki kłaść jeden na drugim przekładając nadzieniem. Udekorować
owocami wedle uznania. Smacznego :)