ßßß Cookit - przepis na Grahamkowe pancakes bez jajek

Grahamkowe pancakes bez jajek

nazwa

Wykonanie

Naszła mnie dzisiaj ochota na naleśniki, a że nie miałam jajek musiałam eksperymentować. Postanowiłam zrobić zdrowszą wersję słynnych pankejków – użyłam mąki graham zamiast zwykłej, do tego mleko sojowe zamiast krowiego i ksylitol zamiast białego cukru. Wyszło lepiej niż mogłam przypuszczać. Pyszne, zdrowe i kolorowe śniadanie jako alternatywa dla nudnych kanapek. Polecam na ciepło z dodatkiem ulubionych owoców!
Ciasto (3 porcje):
1 szklanka mąki pszennej typ 1850
1 szklanka mleka sojowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka oleju rzepakowego
Szczypta soli
Nadzienie:
¾ szklanki truskawek
4 łyżki ricotty
½ banana
Szczypta wanilii
Opcjonalnie ksylitol
Wykonanie:
Składniki na ciasto mieszamy, jeśli wyjdzie zbyt gęste, dolewamy odrobiny mleka. Smażymy małe placki na teflonowej patelni bez tłuszczu, dosłownie minutkę z każdej strony. Oczywiście najlepiej nadaję się do tego patelnia do pancakes, ja jednak poradziłam sobie ze zwykłą. Równocześnie robimy nadzienie – miksujemy ricottę z truskawkami i bananem, dodajemy odrobinę extraktu z wanilii i według uznania ksylitol. Naleśniki kłaść jeden na drugim przekładając nadzieniem. Udekorować owocami wedle uznania. Smacznego :)
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2013/01/grahamkowe-pancakes-bez-jajek.html