ßßß Cookit - przepis na Makowa choinka z ciasta francuskiego

Makowa choinka z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Jeśli szukacie szybkiego i zachwycającego przepisu, powiem Wam jedno - TO JEST TO. Idealny przepis na Święta i na zrobienie wrażenia na gościach, przy naprawdę niewielkim nakładzie pracy:) Przy okazji coś dla fanów ciasta francuskiego i maku. Polecam:)
Potrzebujemy:
150 g masy makowej (najlepsza domowa)
2 białka
1 łyżka wody
ulubione bakalie, u mnie płatki migdałów i orzechy włoskie
ciasto francuskie (na małą choinkę jeden płat, na dużą dwa płaty)
Jedno białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy masę makową i mieszamy.
Ciasto francuskie (w temperaturze pokojowej) składamy na pół i wykrawamy trójkąt, który będzie stanowił główny kształt naszej choinki. (Jeśli robimy większą choinkę - układamy dwa płacy ciasta jeden na drugim i dalej postępujemy tak samo). Wykrawamy pieniek w obydwóch płatach równocześnie.
Jeden płat zdejmujemy i odkładamy na bok. Drugi płat smarujemy masą makową. Na wierzch układamy odłożony wcześniej płat ciasta.
Wykrawamy boki i zwijamy tak jak na filmiku poniżej.
Smarujemy z wierzchu białkiem z łyżką wody. Na wierzch układamy ulubione bakalie.
Pieczemy w 200 C przez 15-17 minut.
Smacznego :)
*PS Może trochę krzywa i koślawa, ale własna :)
Źródło: Moje Wypieki
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/12/makowa-choinka-z-ciasta-francuskiego.html