ßßß Cookit - przepis na ,,Choinka makowa z ciasta francuskiego’’

,,Choinka makowa z ciasta francuskiego’’

nazwa

Wykonanie

Choinka makowa to pomysł na błyskawiczny i efektowny makowiec, który może być oryginalną dekoracją świątecznego stołu! Dzięki uprzejmości zespołu Helio otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstała pyszna choinka.
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
około 130 g gotowej masy makowej Helio
garść ulubionych orzechów i bakalii ( suszone żurawiny Helio, kandyzowane owoce Helio, orzechy włoskie Helio, płatki migdałów Helio)– dowolnie do dekoracji
Ponadto:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
Wykonanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy 2 jednakowe równoramienne trójkąty z małym pniem. Jedną z nich przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy na niej masę makową, Przykrywamy drugim płatem, lekko przyciskamy, aby warstwy ładnie się skleiły. Brzegi nacinamy z dwóch stron, tworząc gałązki o grubości około 1 cm. Gałązki choinki chwytamy i okręcamy wokół własnej osi. Z resztek ciasta doklejamy pieniek choinki. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi orzechami i bakaliami. Udekorowaną choinkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 20 minut do zrumienienia. Po ostygnięciu można choinkę dowolnie udekorować np. lukrem
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/choinka-makowa-z-ciasta-francuskiego