ßßß Cookit - przepis na Domowa przyprawa do piernika (dwa przepisy)

Domowa przyprawa do piernika (dwa przepisy)

nazwa

Wykonanie

Dwie stare receptury na niezwykle aromatyczną mieszankę korzennych przypraw, bez której piernik nie miałby racji bytu. Pewnie jesteście zdania, że szkoda waszego czasu na jej przygotowanie, skoro można kupić gotową przyprawę w sklepie? Otóż na rynku jest dostępna tylko jedna przyprawa do piernika bardzo dobrej jakości, więc zamiast tracić czas na jej poszukiwania, proponuję przygotowanie wersji domowej :)
Składniki na 100 g przyprawy.
Przepis I:
16 g goździków
16 g cynamonu
10 g kardamonu
8 g gałki muszkatołowej
8 g imbiru
4 g pieprzu
13 g suszonej skórki cytrynowej
25 g suszonej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmielić (polecam zaopatrzyć się w młynek do kawy, który będzie służył wyłącznie do mielenia przypraw), wymieszać i przesiać. Przechowywać w szczelnie zakręconym słoiczku.
-------------------------------
Przepis II:
30 g cynamonu
20 g goździków
25 g ziela angielskiego
15 g anyżu
5 g kardamonu lub kolendry
5 g gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmielić, wymieszać i przesiać. Przechowywać w szczelnie zakręconym słoiczku.
Źródło/ Inspiracja: B. Bytnerowiczowa "Ciasta domowe"
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/12/domowa-przyprawa-do-piernika-dwa.html