Wykonanie
Dwie stare receptury na niezwykle aromatyczną mieszankę
korzennych przypraw, bez której piernik nie miałby racji bytu. Pewnie jesteście zdania, że szkoda waszego czasu na jej przygotowanie, skoro można kupić gotową
przyprawę w sklepie? Otóż na rynku jest dostępna tylko jedna
przyprawa do piernika bardzo dobrej jakości, więc zamiast tracić czas na jej poszukiwania, proponuję przygotowanie wersji domowej :)
Składniki na 100 g
przyprawy.Przepis I:16 g
goździków16 g
cynamonu10 g
kardamonu8 g
gałki muszkatołowej8 g
imbiru4 g
pieprzu13 g suszonej
skórki cytrynowej25 g suszonej
skórki pomarańczowejPrzygotowanie:Wszystkie składniki zmielić (polecam zaopatrzyć się w młynek do
kawy, który będzie służył wyłącznie do mielenia przypraw), wymieszać i przesiać. Przechowywać w szczelnie zakręconym słoiczku.-------------------------------Przepis II:30 g
cynamonu20 g
goździków25 g
ziela angielskiego15 g
anyżu5 g
kardamonu lub
kolendry5 g
gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Wszystkie składniki zmielić, wymieszać i przesiać. Przechowywać w szczelnie zakręconym słoiczku.Źródło/ Inspiracja: B. Bytnerowiczowa "Ciasta domowe"