Wykonanie

Tak, wiem, że to nie jest typowy czas na
lodowe desery, ale nie mogłem się powstrzymać. Długo zastanawiałem się nad tym jak w nieoczywisty sposób połączyć ze sobą jesienne smaki i podać je w nieco innej formie niż zwykle robi się to jesienią. Dlatego zamiast na
drożdżowe, czy kruche postawiłem na
lodowe ciasto z nutą jesiennych smaków. Wierzcie mi, torcik był znakomity!masa:400 ml kremówki 36%2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiru100 g
cukru50 g
cukru pudru5
żółtek3
białka150 ml
wody300 g świeżej
żurawinyŻurawinę umyć, oczyścić z ogonków i umieścić w rondlu. Dodać
wodę i podgrzewać na niewielkim ogniu do zagotowania.
Owoce rozgnieść przy pomocy widelca lub tłuczka. Odstawić do wystudzenia.
Żółtka ubić z połową
cukru na jasną, puszystą masę. Dodać
imbir,
cynamon oraz ekstrakt z
wanilii i dokładnie wymieszać. Odstawić. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier puder, odstawić.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo drugą część
cukru, odstawić. Do masy z
żółtek dodawać partiami ubitą
śmietanę i mieszać delikatnie przy pomocy rózgi. Na koniec do połączonych mas dodawać stopniowo pianę z
białek. Dokładnie połączyć. Do osobnej miseczki odłożyć ok. 100-200 g powstałej masy i odstawić. Większą część masy przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia) i wstawić do zamrażarki na ok. 20 minut. Do odłożonej masy dodać wystudzoną
żurawinę i dokładnie wymieszać. Czerwoną masę wyłożyć na schłodzoną, jasną i ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 6 godzin lub na całą noc. Przed podaniem udekorować świeżą
żurawiną.Smacznego! :)
