ßßß Cookit - przepis na owsiane pralinki piernikowe

owsiane pralinki piernikowe

nazwa

Wykonanie

Witajcie! Dziś mam dla Was kolejny przepis na świąteczne słodkości, ale tym razem coś dla tych, którzy cenią sobie zdrowe żywienie i stawiają na mniejszą ilość tuczących kalorii, które z pewnością znajdziemy w nadmiarze na corocznym bożonarodzeniowym stole. Zarówno mi jak i Wam święta prawdopodobnie kojarzą się najczęściej z dużą ilością smakowitych, tradycyjnych dań oraz wachlarzem ciast i deserów, po których trudno się ruszyć. Świąteczny stół aż ugina się od tych wszystkich smakołyków, a żołądek patrzy na to wszystko z niemałym przerażeniem. Ale wcale nie musi tak być. Coraz więcej ludzi, również w naszym silnie tradycjonalnym kraju, poszukuje alternatywy dla tradycyjnych dań i przysmaków. Okazuje się, że można połączyć jedno i drugie, jednocześnie przy niewielkim nakładzie pracy, wysiłku i finansów. Może być smacznie i lekko, a przynajmniej lżej niż zwykle. I z taką właśnie myślą powstały słodkości, na które przepis znajdziecie poniżej. Do tego deseru zainspirował mnie portal Hello Zdrowie, na którym znajdziecie nie tylko mój przepis, ale również wiele ciekawych receptur i porad dotyczących zdrowego żywienia. Początkowo miały to być zwykłe ciastka, jednak w trakcie przysadzania, trochę ewoluowały. Z płaskich ciastek, które zamierzałem upiec, stały się kształtnymi i uroczymi półkuleczkami pełnymi zdrowych składników. Oczywiście nie mogło obyć się bez świątecznej nuty, którą zapewniła domowa przyprawa piernikowa. Co składa się na wnętrze tych pralinek? Masa powstała z płatków owsianych, sezamu, wiórków kokosowych oraz suszonej żurawiny, które połączyłem miodem oraz białkiem. Aby słodycze nabrały uroku i blasku, oblałem je błyszczącą polewą na bazie kakao, którą uwielbiam, a całość zwieńczyła suszona żurawina.
składniki (ok. 19 sztuk):
50 g płatków owsianych
20 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
15 suszonej żurawiny + do dekoracji
15 g sezamu
2 łyżki miodu
1 białko
Żurawinę drobno posiekać. Płatki owsiane, wiórki kokosowe, sezam oraz przyprawy wymieszać w misce, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na mąkę. Dodać posiekaną żurawinę, miód oraz białko i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do silikonowej foremki na czekoladki i dociskać. Wstawić do piekarnika i piec w 180 º C przez ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować glazurę.
glazura:
70 g masła
35 g cukru pudru
1/2 łyżki żelatyny
1 i 1/2 łyżki kakao
1 łyżka zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić masło, przesiać kakao oraz cukier puder. Całość podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy składniki dobrze się połączą, a masa będzie gorąca, zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Polewę odstawić do przestudzenia. Jeżeli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników mieszać całość energicznie do ponownego połączenia z masą. W gotowej glazurze maczać wystudzone czekoladki. Pralinki dekorować suszoną żurawiną.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/12/owsiane-pralinki-piernikowe.html