ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka imbirowe golden gingerbread

Ciasteczka imbirowe golden gingerbread

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam na super proste ciasteczka imbirowe z nutką korzennych przypraw. Do wykrawania ciasteczek użyłam prostokątnych herbatnikowych foremek, ale jeśli wytniecie je przy pomocy foremek w kształcie gwiazdki, aniołka czy mikołaja wyjdą Wam piękne pierniczki.
Inspiracja Tater z forum kulinarnego Cincin.
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
350 g mąki pszennej typ 500
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamony
1/2 łyżeczki mielonych goździków
130 g masła
110 g drobnego cukru
4 łyżki syropu klonowego
2 żółtka
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z przyprawami, solą i sodą. Masło kroimy w kosteczkę i łączymy je z mąką. Możemy to zrobić w malakserze lub ręcznie. Następnie dodajemy żółtka, cukier i syrop. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki.
Następnie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy na omączonym blacie na w miarę cienkie placki i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/12/ciasteczka-imbirowe-golden-gingerbread.html