Wykonanie
Pin It
Dziś zapraszam na super proste
ciasteczka imbirowe z nutką
korzennych przypraw. Do wykrawania
ciasteczek użyłam prostokątnych
herbatnikowych foremek, ale jeśli wytniecie je przy pomocy foremek w kształcie gwiazdki, aniołka czy mikołaja wyjdą Wam piękne pierniczki.Inspiracja Tater z forum kulinarnego Cincin.
Czas przygotowania: 120 minutSkładniki:350 g
mąki pszennej typ 5001/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki mielonego
imbiru2 łyżeczki mielonego
cynamony1/2 łyżeczki mielonych
goździków130 g
masła110 g drobnego
cukru4 łyżki
syropu klonowego2
żółtkaWykonanie:
Mąkę przesiewamy z
przyprawami,
solą i
sodą.
Masło kroimy w kosteczkę i łączymy je z
mąką. Możemy to zrobić w malakserze lub ręcznie. Następnie dodajemy
żółtka,
cukier i
syrop. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki.Następnie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy na omączonym blacie na w miarę cienkie placki i wykrawamy
ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.