Wykonanie
Tradycja pieczenia ciast nie jest tak wiernie praktykowana w moim domu jeśli chodzi o Bożonarodzeniowe słodkości. Częściej goszczą u nas
ciasteczka i desery takie jak moczka czy makówki co jest zdecydowanie wystarczającą dawką
słodyczy na święta. W każdym razie, ciasta piec uwielbiam, już nie wspominając o tym jaką przyjemność
daje dzielenie się nimi z bliskimi i oczywiście jedzenie!Mając masę
makową, żeby tylko nie wyjadać jej łyżkami, postanowiłam upiec ciasto jaglane, które planowałam już od miesięcy, a jakoś nie potrafiłam stworzyć sobie okazji by je stworzyć. Teraz jest najwyższy czas, by zachwycić się jego smakiem – zdrowego, przepysznego, naturalnego ciasta z
kaszy jaglanej przełożonego domową masą
makową i oblanego polewą z ulubionej
gorzkiej czekolady … czego chcieć więcej? … Chyba tylko silnej woli
jagielnik przełożony masą
makową z
polewą czekoladowąmillet
cake with poppy seeds filling and chcoclate glazeSkładniki:
1 1/2 szklanki
kaszy jaglanej2 1/2 szklanki
wody2 łyżki
soku z cytrynylaska wanilii2 łyżeczki skórki z suszonej
pomarańczy (lub świeżej wyszorowanej)puszka
mleczka kokosowego1/2 szklanki
syropu klonowegomasa makowa – ok. 1/4 porcji z przepisupolewa:
gorzka czekolada 100g + łyżka
oleju kokosowegoopcjonalnie: sok wyciśnięty z
pomarańczy, łyżka
mąki ziemniaczanej/z tapioki
Kasze jaglaną ugotować na sypko w 2,5 szklankach
wody. Następnie lekko ostudzić, a po czasie zmiksować na gładki krem z
mleczkiem kokosowym,
sokiem z cytryny,
syropem klonowym, ziarenkami z
laski wanilii. Na koniec wmieszać skórkę
pomarańczy. Opcjonalnie można też dodać
mąkę ziemniaczaną/z tapioki i sok z
pomarańczy. 2/3 masy przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to przełożyć i dokładnie docisnąć/uklepać masę
makową. Przykryć ją resztą masy jaglanej. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 40-50 min. Ostudzić. W tym czasie przygotować też polewę, rozpuszczając
czekoladę z
olej kokosowym w kąpieli
wodnej. Gdy ciasto ostygnie polać je
czekoladą. Całość dokładnie ostudzić, by się nie rozwalało. Najlepiej noc w lodówce. Jest bardzo delikatne, ale kroi się w miarę dobrze. Smacznego!Nie ma to jak spędzić cudowny dzień z niesamowitą osobą, jeszcze raz DZIĘKUJĘDziś kolejny wyjazd, tym razem do miasta gdzie zanieczyszczenie przekracza granice normy. W każdym razie, jest przepiękne, a ten weekend zapowiada się nie tylko pysznie, ale i bardzo przyjacielskoPrzyjemnego dnia!