ßßß Cookit - przepis na Rustykalne podpłomyki żytnio - orkiszowe

Rustykalne podpłomyki żytnio - orkiszowe

nazwa

Wykonanie

Jeżeli piekarnik nie działa, a w domu jest tylko mąka, sól i woda, to nic. Można wyczarować pyszne podpłomyki w kilkanaście minut. Doskonałe do zupy, jako dodatek do dipów i przegryzka do sałatek. Bez drożdży i proszku do pieczenia. To taka rustykalna, pełnoziarnista maca.
Nawet małe dzieci poradzą sobie z ich upieczeniem i z powodzeniem mogą zostać zaangażowane do tworzenia tych prostych „chlebków”. Nie potrzeba stolnicy ani wałkowania, formujemy je w palcach nadając dowolny kształt. Szybko, razowo, smacznie. Niejednej babci lub prababci zakręci się łezka szczęścia w oku, gdy zobaczy takie cudeńka. Bo pewnie niejeden raz wypiekały je w swojej młodości…
Składniki (na około 10 małych podpłomyków)
1 szklanka mąki razowej orkiszowej
1 szklanka mąki razowej żytniej
¾ szklanki ciepłej wody
1-2 łyżki suszonego niedźwiedziego czosnku
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki soli
mąka razowa do podsypania podpłomyków
Przygotowanie
Mąki wymieszać w misce z solą i ziołami. Powoli wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Składniki powinny się dobrze połączyć, a ciasto mieć dość luźną konsystencję. Formować z ciasta kulki i obsypując mąką formować w dłoniach placki o grubości około 0,5 cm. Posypać odrobiną mąki, aby nie kleiły się do patelni. Kłaść na rozgrzaną patelnię i piec na średnim ogniu z obu stron, aż placuszki stwardnieją i odrobinę się „wybrzuszą”.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/12/rustykalne-podpomyki-zytnio-orkiszowe.html