ßßß Cookit - przepis na Keks Merki (placek brazylijski)

Keks Merki (placek brazylijski)

Wykonanie

Świąteczny keks w rodzinie od zawsze.
Porcja na 3 klasyczne keksówki - dla caaałej rodziny i na zapas :)
składniki:
750 g mąki tortowej
550 g cukru
400 g masła w temp. pokojowej (a nawet półpłynnej - jak śmietana)
6 jaj - białka osobno - piana
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
6 łyżeczek proszku do pieczenia
zapach waniliowy i pomarańczowy
2 saszetki cukru waniliowego
200 g orzechów włoskich
200 g fig suszonych
200 g daktyli
kandyzowana skórka pomarańczowa wg uznania :)
owoce można wymieniać na inne ale ostrożnie, bo ciasto i tak jest bardzo gęste.
Posiekać bakalie, delikatnie obtoczyć w mące (nie będą opadać w czasie pieczenia)
Posiekać orzechy
Rozgrzać masło do gęstości śmietany
przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia + cukier waniliowy, zapachy
Dodać cukier - wymieszać, dodać żółtka - wyrobić najpierw ręcznie łyżką drewnianą, a potem mikserem (śruby)
Z białek ubić pianę, delikatnie dodać do masy (mieszać ręcznie)
Delikatnie dodać bakalie - uwaga, będzie gęste :)
Brytfanki - wysmarować masłem i obsypać bułką tartą
Każdą brytfankę wypełnić do połowy wysokości – keks bardzo rośnie
Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. ok. 160-170 stopni przez 50-60 min.
Do suchego patyczka. Może być z termoobiegiem.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/1081/keks-merki-placek-brazylijski