Świąteczny keks w rodzinie od zawsze.Porcja na 3 klasyczne keksówki - dla caaałej rodziny i na zapas :)składniki:750 g mąki tortowej550 g cukru400 g masła w temp. pokojowej (a nawet półpłynnej - jak śmietana)6 jaj - białka osobno - piana3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%6 łyżeczek proszku do pieczeniazapach waniliowy i pomarańczowy2 saszetki cukru waniliowego200 g orzechów włoskich200 g fig suszonych200 g daktylikandyzowana skórka pomarańczowa wg uznania :)owoce można wymieniać na inne ale ostrożnie, bo ciasto i tak jest bardzo gęste.Posiekać bakalie, delikatnie obtoczyć w mące (nie będą opadać w czasie pieczenia)Posiekać orzechyRozgrzać masło do gęstości śmietanyprzesiać mąkę z proszkiem do pieczenia + cukier waniliowy, zapachyDodać cukier - wymieszać, dodać żółtka - wyrobić najpierw ręcznie łyżką drewnianą, a potem mikserem (śruby)Z białek ubić pianę, delikatnie dodać do masy (mieszać ręcznie)Delikatnie dodać bakalie - uwaga, będzie gęste :)Brytfanki - wysmarować masłem i obsypać bułką tartąKażdą brytfankę wypełnić do połowy wysokości – keks bardzo rośniePiec w nagrzanym piekarniku, w temp. ok. 160-170 stopni przez 50-60 min.Do suchego patyczka. Może być z termoobiegiem.