ßßß Cookit - przepis na Syropy z kwiatów dzikiego bzu

Syropy z kwiatów dzikiego bzu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Wspominany już, mocno archiwalny ;), syrop z czarnego bzu - w dwóch odsłonach...
źródło przepisu: ziolowyzakatek.com.pl
kwiaty bzu, około 300 g
kilogram cukru
1 1/4 l wody
2 cytryny, przekrojone na ćwiartki
2 limonki, przekrojone na ćwiartki
50 g kwasku cytrynowego (2 opakowania)
Kwiaty bzu przejrzeć, sprawdzić czy nie ma w nich insektów, ew. rozłożyć na białym papierze, aby mogły się wydostać. Odciąć grube, zielone łodyżki.
Wodę z cukrem podgrzać w dużym garnku. Kiedy cukier się rozpuści dodać kwiaty bzu, cytryny i limonki. Odstawić do schłodzenia. Następnie przykryć szczelnie folią do żywności (inaczej zapach przeniknie całą lodówkę) i włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny. Przecedzić przez gęste sito, wlać do wyparzonych butelek i zakręcić. Zapasteryzować albo przechowywać w lodówce.
***
źródło przepisu: www.beawkuchni.com
20-40 baldachów czarnego bzu
kilogram cukru
20 g kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny
litr wody
Kwiaty bzu przejrzeć, sprawdzić czy nie ma w nich insektów, ew. rozłożyć na białym papierze, aby mogły się wydostać. Odciąć zielone łodyżki, tak by zachować jak najmniejsze części zielonych gałązek (to one bowiem mogą nadać syropowi gorzkiego posmaku).
Po oberwaniu kwiatów przygotować zalewę : zagotować wodę z cukrem i kwaskiem (lub sokiem z cytryny) i wrzątkiem zalać kwiaty (wszystkie muszą być zakryte syropem), przykryć i odstawić na 2-4 dni, delikatnie mieszając zawartość naczynia mniej więcej raz dziennie. Następnie dokładnie przefiltrować syrop i przelać do wyparzonych butelek, można zapasteryzować. Po otwarciu syrop przechować w lodówce.
Smacznego!
***
A w przygotowaniu...
***
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/07/Syropy-z-kwiatow-dzikiego-bzu.html