Wykonanie
Kremowa i rozgrzewająca zupa brokułowa, z podsmażoną na
maśle cebulką i
ziemniakami.Bardzo szybka, zwłaszcza jeśli mamy przygotowany wcześniej
bulion.Robię ją najczęściej z pozostałego rosołu,bo rosół, chyba jako jedyna zupa, smakuje mi tylko świeży.Następnego dnia jest już zazwyczaj bazą do innych zup.Brokułowa to moja faworytka jeśli chodzi o zupy-krem,bo bardzo łatwo za pomocą dodatków zmienić jej charakter i smak.Dziś proponuję
chipsy z
szynki i
parmezan,ale świetnie będzie smakowała z podpieczoną
bagietką,
groszkiem ptysiowym, paluszkami francuskimi czy prażonymi
płatkami migdałów.
Składniki:1 większy
brokuł2-3
ziemniakiniewielka
cebula1 łyżka
masła1 litr
bulionu drobiowego2 ząbki
czosnkusól,
pieprzdo podania:tarty
parmezanchipsy z
szynki parmeńskiejSposób wykonania:
Cebulę i
ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę na rozgrzanym
maśle. Zalać
bulionem i gotować, aż
ziemniaki będą na wpół miękkie.
Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Dodać do zupy. Gotować na niewielkim ogniu, aż wszystkie warzywa dobrze zmiękną. Nie powinno to trwać dłużej niż 10-15 minut, bo
brokuł nie wymaga zdyt dużo czasu. Dodać przeciśnięty przez wyciskarkę
czosnek,
sól i
pieprz do smaku. Garnek odstawić z ognia i zmiksować zupę blenderem. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z
chipsami z
szynki parmeńskiej obficie posypaną
parmezanem.
Chipsy z
szynki parmeńskiej:Piekarnik nagrzać do 200 C. Plastry
szynki ułożyć na papierze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 8-10 minut.
Chipsy powinny byc sztywne i chrupiące.Smacznego :)