ßßß Cookit - przepis na Zupa brokułowa z parmezanem i szynką parmeńską

Zupa brokułowa z parmezanem i szynką parmeńską

nazwa

Wykonanie

Kremowa i rozgrzewająca zupa brokułowa, z podsmażoną na maśle cebulką i ziemniakami.
Bardzo szybka, zwłaszcza jeśli mamy przygotowany wcześniej bulion.
Robię ją najczęściej z pozostałego rosołu,
bo rosół, chyba jako jedyna zupa, smakuje mi tylko świeży.
Następnego dnia jest już zazwyczaj bazą do innych zup.
Brokułowa to moja faworytka jeśli chodzi o zupy-krem,
bo bardzo łatwo za pomocą dodatków zmienić jej charakter i smak.
Dziś proponuję chipsy z szynki i parmezan,
ale świetnie będzie smakowała z podpieczoną bagietką,
groszkiem ptysiowym, paluszkami francuskimi czy prażonymi płatkami migdałów.
Składniki:
1 większy brokuł
2-3 ziemniaki
niewielka cebula
1 łyżka masła
1 litr bulionu drobiowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
do podania:
tarty parmezan
chipsy z szynki parmeńskiej
Sposób wykonania:
Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę na rozgrzanym maśle. Zalać bulionem i gotować, aż ziemniaki będą na wpół miękkie. Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Dodać do zupy. Gotować na niewielkim ogniu, aż wszystkie warzywa dobrze zmiękną. Nie powinno to trwać dłużej niż 10-15 minut, bo brokuł nie wymaga zdyt dużo czasu. Dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, sól i pieprz do smaku. Garnek odstawić z ognia i zmiksować zupę blenderem. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z chipsami z szynki parmeńskiej obficie posypaną parmezanem.
Chipsy z szynki parmeńskiej:
Piekarnik nagrzać do 200 C. Plastry szynki ułożyć na papierze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 8-10 minut. Chipsy powinny byc sztywne i chrupiące.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/10/Zupa-brokulowa-z-parmezanem-i-szynka-parmenska.html