ßßß
Składniki:180 g zimnego masła120 g cukru pudru350 g mąki pszennejszczypta soli1 jajko1 żółtkomiąższ z 1 laski waniliiponadto:mała puszka masy kajmakowejwiórki kokosowe do obtoczenia
Sposób wykonania:Masło pokroić w kostkę i wraz z innymi składnikami umieścić w misie miksera. Ucierać do powstania gładkiej masy. Ciasto można również zagnieść na stolnicy. Wszystkie składniki należy posiekać dobrze nożem, a potem krótko zagnieść rękami. Tak przygotowane ciasto zawinąc w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Można też przygotować je dużo wcześniej i przechowywać w lodówce.Schłodzone ciasto podzielić na części. Każdą rozwałkować dość cienko (ok. 3 mm) podsypując nieco mąką. Z ciasta wycinać niewielkie krążki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut w temp. 180 C. Mają lekko się zrumienić.Wystudzone ciasteczka smarować masą kajmakową, przykryć drugim ciastkiem i docisnąć. Brzegi zlepionych ciastek również lekko obsmarować kajmakiem i obtaczać w wiórkach kokosowych. Część wiórek można podprażyć na suchej patelni. Zyskamy nie tylko ciekawszy efekt wizualny, ale też wyraźniejszy smak kokosa.Ciasteczka lepiej smakują, jak troszkę poleżakują, a ciasto zdąży skruszeć.Smacznego :)