Śledzie marynowane cieszą się największą popularnościąwśród moich domowników.Nie jadamy ich zbyt często, ale na wigilijnym stole to pozycja obowiązkowa.Aby je przygotować wystarczy zrobić marynatę z dodatkiem cebuli, i odczekać 24 godziny.Ale ja polecam Wam wersję świąteczną - z kiszonymi ogórkami i marchewką.Warzywa razem ze śledziami świetnie się marynują,a później stanowią doskonały dodatek do podania na stół.Składniki:500 g śledzi a'la Matias2 cebule4 niewielkie ogórki kiszone2 marchewkizalewa:400 ml wody150 ml octuspirytusowego50 ml oleju4-5 ziaren ziela angielskiego3 liście laurowe1 łyżka cukrusólpieprzSposób przygotowania:Marchewkę krótko obgotować (ok.15 minut), wystudzić i obrać. Ogórki, cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Delikatnie wymieszać.Wodę z octem zagotować, dodać wszystkie przyprawy. Marynatę wystudzić.Płaty śledzia pokroić na mniejsze kawałki.W litrowym słoju układać na przemian warstwy warzyw i śledzi. Całość zalać zalewą i odstawić na 24 godziny. Dla mnie jednak najsmaczniejsze są po 2 dniach.Smacznego :)