ßßß Cookit - przepis na Italian dressing, czyli amerykański dressing sałatkowy w stylu włoskim

Italian dressing, czyli amerykański dressing sałatkowy w stylu włoskim

nazwa

Wykonanie

Jak słusznie się zapewne domyślacie, " Italian dressing " nie ma nic wspólnego z Włochami. Wywodzi się on z kuchni Stanów Zjednoczonych i Kanady. Jest to dressing w stylu vinaigrette, wzbogacony mieszanką ziół, nadającym sałatkom włoski charakter. Zamiast kupować gotowy sos w butelce, zróbmy domową wersję, smaczną i zdrowszą, bo bez chemicznych ulepszaczy.
1/3 szklanki białego octu winnego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli - do smaku
1-2 ząbki czosnku - obrane, jak najdrobniej posiekane
2/3 szklanki oliwy (jeśli wolicie olej, użyjcie takiego o neutralnym smaku, np. słonecznikowego)
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1/2 łyżeczki czerwonej papryki chili w płatkach
2 łyżki drobno startego parmezanu (mozna ew. pominąć)
Sos możemy mieszać ręcznie lub w blenderze.
Cukier i sól rozpuszczamy w occie, mieszając. Następnie dodajemy przyprawy, czosnek, oliwę i parmezan. Mieszamy. Gotowy sos zawsze możemy doprawić do smaku wg własnego gustu dodatkowo solą, pieprzem lub inną przyprawą, jeśłi uznamy to za wskazane.
Sos przelewamy do butelki, zakręcamy. Przechowujemy w temperaturze pokojowej (oliwa w lodówce zgęstnieje). Przed użyciem wstrzasamy butelką, ponieważ przyprawy, jako cięższe, opadają na dno butelki.
Sosem polewamy dowolne warzywa.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/11/Italian-dressing-czyli-amerykanski-dressing.html