Wykonanie
![](/Data/Images/tonajezyku.blogspot.com\2012_slash_09_slash_muszle-nadziewane-szpinakiem-ricotta-i/l/539402248.JPG)
Kolacja sprzed dwóch dni - muszle
makaronowe nadziewane
szpinakiem z
ricottą i
fetą, zapiekane z
mozarellą, w sosiku
bakłażanowo-
pomidorowym z własnej spiżarni... zdjęcie słabe mi wyszło ale danie było takie pyszne, że szkoda nie pokazać...Składniki dla 4 osób:16 muszliok. 1/2 kg liści
szpinakuopakowanie
ricottypół kostki
fetymozarellasłoiczek takiego sosiku - przepis na sosMuszle gotujemy odrobinę krócej niż w przepisie na opakowaniu, ja swoje gotowałam 12 minut zamiast 15, odcedzamy, przelewamy zimną
wodą i studzimy. Wszystkie operacje przeprowadzamy bardzo ostrożnie, żeby ich nie uszkodzić, najlepiej ugotować kilka sztuk więcej, bo coś tam napewno nam się zepsuje...
Szpinak umyć i zblanszować, czyli sparzyć wrzątkiem na sicie, dokładnie, żeby wrzątek dostał się do każdego listka. Po ostudzeniu pokroić, połączyć z
ricottą i drobniutko pokrojoną
fetą. Farszem napełniać muszle i układać je w żaroodpornym naczyniu nasmarowanym
masłem. Polać sosem, ułożyć na muszlach cienko pokrojoną
mozarellę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.Smacznego!