Wykonanie
Od czasu do czasu lubię wracać do starych sprawdzonych przepisów. Przepis dostałam kilka lat temu od babci Geni :] Pozdrawiamy! Na pewno część z was zna albo kojarzy te ciasta. Są to ciasta z dodatkiem
serka homo, które po upieczeniu przypominają
ciasto francuskie. Są kruchutkie, bardzo delikatne, maślane a z dodatkiem domowych powideł fantastyczne w smaku. Kto nie piekł to polecam są naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu. I dodam jeszcze że przyciągają rękę jak magnez, ciężko się od nich oderwać :DSkładniki:2 szklanki
mąki + do oproszenia (babcia używa wrocławska ja
tortową)250 g
serka naturalnego homogenizowanego200 g
masłapowidła śliwkowe ( ja użyłam tych ) albo
marmolada1
jajko + 1 łyżka
mleka lub
wodycukier do posypania wierzchuokrągła foremka u mnie średnica 8 cmZ podanych składników wyszło mi 50 sztuk
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj
serek i pokrojone
masło. Całość zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Blat oprósz
mąką połóż ciasto i rozwałkuj. Z ciasta wycinaj koła ( dobrze jest jeszcze rozciągnąć ciasto w dłoniach) na środku umieść około pół łyżeczki powideł. Zlep jak pieroga i dociśnij widelcem pozostawiając ślady ząbków. Posmaruj rozkłóconym
jajkiem z
mlekiem i posyp odrobiną
cukru.
Ciastka poukładaj w foremce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C (dolna grzałka i termoobieg) na15 minut.* Zamiast posypywać
ciastka cukrem po upieczeniu możesz je oprószyć
cukrem pudrem.