ßßß Cookit - przepis na Mięciutkie pierniczki z dodatkiem słodkiego ziemniaka

Mięciutkie pierniczki z dodatkiem słodkiego ziemniaka

nazwa

Wykonanie

Tym razem tajemniczym składnikiem pierniczków jest słodki ziemniak batat. Dzięki niemu pierniczki zyskują na miękkości i puszystości. Możemy je zrobić tuż przed świętami nie muszą dojrzewać od razu gotowe są do pałaszowania :D
Składniki:
1 słodki ziemniak ( 450g )
120 g mąki gryczanej
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
100 g masła pokrojonego w kostkę
2 łyżki płynnego miodu
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
Ziemniaka zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku do miękkości (można to zrobić przy okazji pieczenia innego ciasta, albo mięsa) około 40 minut w 180*C.Wyjmij z foli i przestudź. Następnie obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na papkę.
Wszystkie składniki na ciasta wyłóż na stolnicę i zagnieć. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, powinno być sprężyste w przeciwnym razie dosyp odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj (ja wałkuje na pergaminie do pieczenia) na grubość 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka ułóż na natłuszczonej foremce i piecz w 180*C około 12 minut. Po przestudzeniu można dowolnie polukrować.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/11/mieciutkie-pierniczki-z-dodatkiem.html