Wykonanie
Tym razem tajemniczym składnikiem pierniczków jest słodki
ziemniak batat. Dzięki niemu pierniczki zyskują na miękkości i puszystości. Możemy je zrobić tuż przed świętami nie muszą dojrzewać od razu gotowe są do pałaszowania :DSkładniki:1 słodki
ziemniak ( 450g )120 g
mąki gryczanej250 g
mąki pszennej100 g
cukru pudru2 łyżeczki
przyprawy do piernika100 g
masła pokrojonego w kostkę2 łyżki płynnego
miodu1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soliZiemniaka zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku do miękkości (można to zrobić przy okazji pieczenia innego ciasta, albo
mięsa) około 40 minut w 180*C.Wyjmij z foli i przestudź. Następnie obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na papkę.Wszystkie składniki na ciasta wyłóż na stolnicę i zagnieć. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, powinno być sprężyste w przeciwnym razie dosyp odrobinę
mąki. Ciasto rozwałkuj (ja wałkuje na pergaminie do pieczenia) na grubość 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty.
Ciasteczka ułóż na natłuszczonej foremce i piecz w 180*C około 12 minut. Po przestudzeniu można dowolnie polukrować.