Wykonanie
Łatwe i niedrogie ciasto, które długo zachowuje świeżość. Jest wilgotne, bardzo aromatyczne, dobrze wyczuwalne są w nim nie tylko
banany ale też
orzechy i
miód. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, podane z gałką
lodów waniliowych. To także fajny sposób na zużycie mocno dojrzałych
bananów.*foremka 23*23 cmSkładniki:4 dojrzałe
banany250 g
mąki100 g
jogurtu naturalnego gęstego100 g gęstej kwaśnej
śmietany200 g
cukru pudru50 g startych
orzechów włoskich100 g
masła4
jajka3 łyżki
miodułyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
sodyForemkę wyścielić papierem do pieczenia, dno posmarować
miodem. Trzy
banany przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć na miodzie, przekrojoną stroną do dołu.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem, następnie dodać
jajka. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać
mąkę przesianą z proszkiem i
sodą,
orzechy,
jogurt,
śmietanę i rozgniecionego
banana. Całość wlać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać kilka minut a następnie odwrócić foremkę do góry dnem, zdjąć ją i delikatnie odkleić papier.