Wykonanie
Pyszna
bananowo-karmelowa propozycja dla tych co uwielbiają słodkie i szybkie w przygotowaniu ciasto. Polecam ten przepis :) Ciasto gotowe do spożycia już po godzinie.
SKŁADNIKI :1 opakowanie
ciastek sasanek( lub innych podobnych )100 g
margaryny1 puszka słodkiego
mleka,gotowana 1-2 godziny4
banany1 łyżka
soku z cytryny2
śmietany po 200 ml 30 %2
cukry waniliowe1 łyżka
żelatyny,rozpuszczona w ciepłej wodziePRZYGOTOWANIE :Tortownicę wykładamy folią spożywczą
Ciastka kruszymy,łączymy z miękkim
masłem dokładnie je łącząc.Masą wykładamy dno tortownicy.
Banany obieramy,kroimy w plasterki,skrapiamy
sokiem z cytryny.Układamy na
masie z
ciastek,lekko je dociskając.Karmel wylewamy na
banany.Zimną
śmietanę ubijamy z
cukrem waniliowym na sztywno,pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną
żelatynę,energicznie mieszamy.Wykładamy na karmel,wyrównujemy wierzch ciasta.Ozdabiamy
czekoladą lub odrobiną karmelu.Ciasto przechowujemy w lodówce.Ciasto gotowe do podania już po godzinie,jak
śmietana się zsiądzie.Jedyny minus tego typu ciast to to że po kilku godzinach
soki z
banana zaczną rozpuszczać karmel,jednak nie ma to wpływu na smak tylko na wygląd,karmel jest bardziej lejący.Smacznego.