ßßß Cookit - przepis na bananowa panna cotta

bananowa panna cotta

nazwa

Wykonanie

Ostatnio wzięło mnie na lekkie desery i ciasta. Były babki z kokosem, był mus owocowy, a teraz przyszedł czas na pannę cottę, która również jest delikatnym deserem. Jest to już trzecia wersja tego smakołyku, jaką udało mi się zrobić. Pierwszą przygotowałem na Dzień Matki. Była to wersja klasyczna - z dodatkiem syropu z czarnego bzu, a druga o podwójnym smaku kawowym. Tym razem przyszła pora na pannę cottę w bananowej odsłonie :)
składniki (2 porcje):
250 ml kremówki 30%
1 duży banan (ok. 100 g)
100 ml mleka
5 g żelatyny
70 g cukru
sok z cytryny
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Banana obrać i zmiksować w blenderze na gładką, płynna masę. Dodać trochę soku z cytryny i wymieszać. Mleko, kremówkę oraz cukier umieścić w rondelku; podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Kiedy masa będzie gładka dodawać ją cienkim strumieniem do rozpuszczonej żelatyny cały czas energicznie mieszając. Na koniec dodać mus bananowy i dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać do foremek wysmarowanych olejem roślinnym, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 5-6 godzin. Deser wyjąć z foremek i podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/01/bananowa-panna-cotta.html