ßßß Cookit - przepis na CHRUPIĄCE GOFRY KTÓRE ZAWSZE SIĘ UDAJĄ

CHRUPIĄCE GOFRY KTÓRE ZAWSZE SIĘ UDAJĄ

nazwa

Wykonanie

Przepisów na gofry jest naprawdę dużo, szukając tego idealnego przetestowałam kilka i znalazłam przepis na bardzo chrupiące gofry. Nawet po wyciągnięciu z gofrownicy zachowują długo swoją chrupkość a podane z ulubionymi dodatkami smakują rewelacyjnie, polecam ten świetny przepis :)
SKŁADNIKI:
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki cukru lub troszkę mniej
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
4 jajka
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mleko, wodę, olej, wszystko miksujemy robotem, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, teraz lekko mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto na gofry ma konsystencje ciasta naleśnikowego, trochę gęstszego.
Gofrownicę rozgrzewamy, przed pierwszym pieczeniem smarujemy oliwą, nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru.
Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, cukrem pudrem, dżemem, czekoladą, masłem orzechowym.
Smacznego:)
Uwagi ; Chrupkość gofrów również zależy od gofrownicy i miększa mos pieczenia ty lepiej.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/09/chrupiace-gofry-ktore-zawsze-sie-udaja.html