ßßß Cookit - przepis na KUTIA Z PĘCZAKU

KUTIA Z PĘCZAKU

nazwa

Wykonanie

Kutia to potrawa wigilijna, wywodząca się z kuchni kresowej. Szczególnie uznana w kuchni śląskiej, stad też mój przepis na to pyszne danie.
SKŁADNIKI :
1 i 1/2 kaszy pęczak
2 szklanki mleka
1-2 szklanki wody
1 szklanka mielonego maku
2 łyżki cukru
3 łyżki miodu
100 g orzechów
rodzynki, morele, żórawina suszona
PRZYGOTOWANIE :
Pęczak gotujemy w mleku tak, aby był sypki. Następnie wlewamy wodę i gotujemy do miękkości, wsypujemy mak, zagotowujemy i odkładamy do napęcznienia. Rodzynki, morele i żórawinę pażymy w wrzątku kilka minut, dodajemy do kaszy. Następnie wsypujemy pokrojone orzechy, mieszamy.
Kutie studzimy, odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem dekorujemy orzechami i suszonymi owocami. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/12/kutia-z-peczaku.html