Ciasto fillo, filo lub philo należy do moich ulubionych. I na słodko, i w wersji wytrawnej ciasto fillo smakuje mi pod każdą postacią.Składniki:ciasto fillowoda różanarodzynki (garść)koniak (kieliszek)miódobrane jabłkosękaczoliwaposiekane pistacjecukier trzcinowyPrzygotowanie:Rodzynki namoczcie w koniaku (około 1 h). Formę do pieczenia wysmarujcie oliwą. Przygotujcie 2-3 płatki ciasta i wyłóżcie nimi formę. Posmarujcie oliwą. Nałóżcie warstwę rodzynek, plasterków z jabłek, pokruszonego sękacza. Polejcie wodą różaną (kilka kropli), odrobiną koniaku (w których moczyły się rodzynki). Na wierzch dajciemiód. Znów weźcie 2-3 płatki ciasta, połóżcie na nadzieniu, posmarujcie oliwą i nałóżcie nową warstwę nadzienia. Czynność powtórzcie 2-3 razy - do wyczerpania nadzienia. Na wierzch dajcie warstwę 2-3 płatków ciasta. Posmarujcie oliwą, posypcie cukrem brązowym i pistacjami. Pieczcie przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pod koniec zwiększcie temp. do 200 stopni, tak by ciasto się zrumieniło. Fillo z rodzynkami - rewelacja!