Wykonanie
Gołąbki - tradycyjnie!Ktoś mi ostatnio powiedział, że fajnie, że na blogu mam potrawy łatwe, szybkie i te popularne tudzież tradycyjne :)Bo takie robi się najchętniej - każdy lubi zjeść smacznie przy małym wkładzie czasowym :)Yay! <3Ja tak samo - no chociaż mi cała akcja zajmuje więcej czasu, bo przecież trzeba zdjęcia porobić :)Oj długo czasem czekają, zanim podam obiad.
Składniki:główka
kapustyok 400g
mięsa mielonego150g
ryżusóljajkopieprzpapryka słodka mielona2 szklanki
bulionu2 łyżki koncentratu1 łyżeczka
śmietanyWykonanie:
Kapustę parzę w dużym garnku przez około 10 minut aż liście zmiękną i dadzą się swobodnie oddzielić od reszty. Mniejsze liście lub te które nam się
porwą odkładamy na bok.
Ryż gotuję na półmiękko.
Mięso mieszam z
ryżem, wbijam
jajko, dodaję
soli,
papryki i
pieprzu (dość sporo, aby były dobrze przyprawione). Do garnka na dno układam odłożone wcześniej mniejsze lub rozerwane liście.
Biorę dużego liścia (
póki są ciepłe i elastyczne) i kładę porcję
mięsa na brzeg (ok 2 łyżki). Lekko zaginam brzeg aby zakryć
mięso, dokładam boki do środka i zawijam w rulon. Układam ciasno gołąbki w garnku i zalewam
bulionem. Duszę pod przykryciem około 50 minut. Wyjmuję gołąbki z garnka i robię sos -
koncentrat pomidorowy mieszam w szklankę gorącej
wody wraz z łyżką
śmietany i wylewam do garnka. Można dosypać odrobinę
cukru i doprawić do smaku. Z powrotem wkładam gołąbki do garnka z sosem i przez chwilę podgotowuję.