Wykonanie
Ameryki nie odkryję :)Mam super przepis podstawowy sprawdzony wielokrotnie:0,5l zakwasu0,5 kg
mąki0,25l
wody1 łyżeczka
soliW zależności od stanu posiadania lub fantazji wykorzystuję różne
mąki i dodatki. Tym razem dodałam
suszone pomidory i
czarnuszkę.
Mąka zaś to mieszanka pszennej, żytniej i orkiszowej.Ponieważ w maszynie siedział hardcorowy
razowy ciasto wyrobiłam mikserem i zostawiłam do rośnięcia w misce. Przyznaję, że dzięki temu wiem, że co automat to automat. Ciasto rosło w niższej temperaturze i nie było aż tak dobrze wymieszane, więc
chleb nie wyszedł tak wielki jak zazwyczaj.Po 8 godzinach siedzenia w formie chlebek poszedł na 40 minut do pieca w temperaturze najpierw 250 a po 10 minutach 210 stopni.
Polecam! :)