Pyszne, wystarczająco wilgotne, bardzo czekoladowe ciasto z polewą czekoladową.Składniki na tortownicę 24 cm.:- 1 szklanka jogurtu naturalnego- 1 szklanka mleka- 1 szklanka oleju- 1 szklanka kaszy manny- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej- 1 szklanka dobrej jakości bułki tartej- 1 szklanka cukru- 1 bardzo dojrzały banan- 4 czubate łyżki powideł śliwkowych- 4 czubate łyżki kakao- 100 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- szczypta soliNa początku rozgniatamy dokładnie banana i mieszamy z powidłami. Następnie wszystkie składniki ciasta poza czekoladą dodajemy do miski i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.Na ostudzone ciasto wylewamy polewę:- 100 g czekolady mlecznej (może być również ciemna)- 5 łyżek mleka- 1 łyżka cukru pudru- szczypta soliWszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Przepis znalazłam tutajSmacznego!!