Wykonanie
Placki ziemniaczane to rzecz tak podstawowa jak
pieczywo,
mleko czy
piwo. Trudno wyobrazić sobie dom, w którym nie smaży się placków ziemniaczanych. Jednak ja zrobić placki ziemniaczane, aby były one smaczne ?Potrzebujemy:
ziemniakimąkajajkacebulapłatki owsianemarchewkoperekDo zrobienia placków niezbędny jest malakser czyli urządzenie, które
zrobi z
ziemniaków papkę. Surowe ziemniary,
marchewkę i
cebulę wrzucamy do malaksera i miksujemy. Do tego ze dwa
jajka, trochę
mąki (na oko, żeby nie było zbyt mączyste). Łyżka
płatków owsianych nie zaszkodzi. Podobnie garść
koperku.Zmielona papka powinna być w miarę gęsta, ale też bez przesady, bo placki staną się - jakby to napisał Pratchett - obronno-zaczepne. Miarą właściwej konsystencji jest brak efektu rozpadania na patelni a jednocześnie łatwość przeżuwania.Placki smażymy, polewamy
śmietaną i solimy. Smacznego!