ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIKI z MUSEM GROSZKOWYM

NALEŚNIKI z MUSEM GROSZKOWYM

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI na CIASTO:
1 SZKLANKA MLEKA
1 i 1/2 SZKLANKA MĄKI
2 JAJKA
SZCZYPTA SOLI
1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
1/3 SZKLANKI WODY MINERALNEJ
MUS SKŁADNIKI:
1 PUSZKA ZIELONEGO GROSZKU
1 POR
1/2 SELERA NACIOWEGO
2 MARCHEWKI
200 ML BULIONU WARZYWNEGO
1 CEBULA
3 - 4 ŁYŻKI OLIWY
2 ŁYŻKI ZIELONEGO PESTO
SÓL/PIEPRZ do smaku
3 - 4 GAŁĄZKI TYMIANKU
1 ŁYŻECZKA PAPRYCZKI CHILLI w proszku
DODATKI:
SUSZONE GRZYBY
ORZECHY LASKOWE
MIÓD
1 MARCHEWKA
1 PIETRUSZKA
WYKONANIE:
ZACZYNAMY OD MUSU - POR, SELER, MARCHEWKĘ I CEBULĘ MYJEMY, OBIERAMY I KROIMY W KOSTKĘ.
W RONDELKU ROZGRZEWAMY OLIWĘ I WRZUCAMY POKROJONE WARZYWA. SMAŻYMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT. NA SAM KONIEC DODAJEMY SÓL, PIEPRZ, TYMIANEK ORAZ CHILLI.
DO PODSMAŻONYCH WARZYW DOLEWAMY BULION I ZMNIEJSZAMY OGIEŃ. GOTUJEMY PRZEZ 10 MINUT. PO TYM CZASIE DODAJEMY GROSZEK I GOTUJEMY JESZCZE PRZEZ OKOŁO 5 MINUT.
NA KONIEC DODAJEMY PESTO I BLENDUJEMY NA GŁADKO. MOŻEMY DLA UZYSKANIA BARDZIEJ GŁADKIEJ KONSYSTENCJI PRZETRZEĆ CAŁOŚĆ PRZEZ SITO. PRZED PODANIEM PODGRZEWAMY.\
CIASTO NA NALEŚNIKI - WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY ZE SOBA NA JEDNOLITĄ MASĘ I SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ TŁUSZCZU. WYLEWAMY PO 1 ŁYŻCE CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
NA DRUGIEJ PATELNI SMAŻYMY NA OLIWIE POKROJONA W PLASTERKI MARCHEWKĘ I PIETRUSZKĘ AŻ DO MIĘKKOŚCI. UWAGA ŻEBY NIE PRZYPALIĆ.
SUSZONE GRZYBY I ORZECHY ROZDRABNIAMY W MŁYNKU DO KAWY LUB W MOŹDZIERZU. NA DROBNY PYŁEK.
CAŁOŚĆ KOMPONUJEMY NA TALERZU I SKRAPIAMY DELIKATNIE MIODEM.
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2015/09/nalesniki-z-musem-groszkowym.html