ßßß Cookit - przepis na Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym

Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym

nazwa

Wykonanie

Jak przysłowie mówi: Na Św. Marcina, najlepsza gęsina, więc tradycji musi stać się zadość. U mnie królowała kaczka, a nie gęś, lecz przyznam, że była bardzo smaczna. Pieczona z pomarańczą i skórką, które wypełniały tuszkę od środka, do tego sos warzywny z galaretką porzeczkową i ziemniaki pieczone z tymiankiem. Po prostu niebo w gębie.!!! :)
Składniki:
1 kaczka 2-3 kg
4 pomarańcze
2 marchewki
1 pietruszka
2-3 łodygi selera naciowego
2 cebule
sól
pieprz
margaryna Rama - Smaż jak szef kuchni
3/4 szklanki wywaru z kurczaka - może być z kostki
1/4 szklanki nalewki - u mnie z brzoskwiń
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka cukru
1 łyżka wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka galaretki z czarnych porzeczek
1 kg ziemniaków
sól
pieprz
tymianek
Wykonanie:
Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram solą, pieprzem i smaruję Ramą smaż jak szef kuchni,
do środka kaczki wkładam, obraną ze skórki pomarańczę, oraz skórkę pozbawioną białej części, piekarnik nagrzewam do 220°C, grzałka góra-dół i wkładam kaczę ułożoną w brytfance na ok 2:30-3 godzin.
Po godzinie pieczenia, gdy kaczka się lekko zrumieni podlewam ją sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i piekę przez następną godzinę podlewając kaczkę wytworzonym sosem.
Oczyszczone warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą.
Wyjmuję kaczkę z piekarnik, odlewam wywar, do kaczki dodaję podduszone warzywa oraz wywar z kurczaka i nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu.
Cukier karmelizuję na patelni, dodaję wodę, sok z pozostałej pomarańczy , oraz galaretkę z czarnych porzeczek. Krótko podsmażam, by sos się trochę zredukował, wsypuję mąkę i mieszam rózgą, aż nieco zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.
Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek, sos z warzywami zlewam i blenduję , dodatkowo przecieram przez sito i łączę z sosem z galaretką . Wszystko razem mieszam ze sobą.
Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, osuszam, kroję, wzdłuż, na ćwiartki, układam na blasze posmarowanej oliwą, posypuję solą, pieprzem i tymiankiem, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C, aż się zrumienią
Upieczone układam dookoła kaczki , całość lekko polewam sosem, którego resztę przelewam do sosjerki i podaję osobno.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2015/11/kaczka-z-pomaranczami-w-sosie-warzywno.html