Wykonanie
Jak przysłowie
mówi: Na Św. Marcina, najlepsza gęsina, więc tradycji musi stać się zadość. U mnie królowała
kaczka, a nie
gęś, lecz przyznam, że była bardzo smaczna. Pieczona z
pomarańczą i skórką, które wypełniały
tuszkę od środka, do tego sos warzywny z
galaretką porzeczkową i
ziemniaki pieczone z
tymiankiem. Po prostu niebo w gębie.!!! :)

Składniki:1
kaczka 2-3 kg4
pomarańcze2
marchewki1
pietruszka2-3
łodygi selera naciowego2
cebulesólpieprzmargaryna Rama - Smaż jak szef kuchni3/4 szklanki
wywaru z kurczaka - może być z kostki1/4 szklanki
nalewki - u mnie z
brzoskwiń2 łyżki
białego octu winnego1 łyżka
cukru1 łyżka
wody1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
galaretki z czarnych
porzeczek1 kg
ziemniakówsólpieprztymianekWykonanie:Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram
solą,
pieprzem i smaruję
Ramą smaż jak szef kuchni,

do środka
kaczki wkładam, obraną ze skórki
pomarańczę, oraz skórkę pozbawioną białej części, piekarnik nagrzewam do 220°C, grzałka góra-dół i wkładam kaczę ułożoną w brytfance na ok 2:30-3 godzin.

Po godzinie pieczenia, gdy
kaczka się lekko zrumieni podlewam ją
sokiem wyciśniętym z dwóch
pomarańczy i piekę przez następną godzinę podlewając
kaczkę wytworzonym sosem.Oczyszczone warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą.

Wyjmuję
kaczkę z piekarnik, odlewam
wywar, do
kaczki dodaję podduszone warzywa oraz
wywar z kurczaka i
nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu.
Cukier karmelizuję na patelni, dodaję
wodę, sok z pozostałej
pomarańczy , oraz
galaretkę z czarnych
porzeczek. Krótko podsmażam, by sos się trochę zredukował, wsypuję
mąkę i mieszam rózgą, aż nieco zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.

Upieczoną
kaczkę wykładam na półmisek, sos z warzywami zlewam i blenduję , dodatkowo przecieram przez sito i łączę z sosem z
galaretką . Wszystko razem mieszam ze sobą.
Ziemniaki szoruję pod bieżącą
wodą, osuszam, kroję, wzdłuż, na ćwiartki, układam na blasze posmarowanej
oliwą, posypuję
solą,
pieprzem i
tymiankiem, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C, aż się zrumieniąUpieczone układam dookoła
kaczki , całość lekko polewam sosem, którego resztę przelewam do sosjerki i podaję osobno.

SMACZNEGO!