Wykonanie
Składniki (6 porcji):1 dojrzały
banan1/2 szklanki odsączonego
ananasa z puszki1/2 szklanki
wiórków kokosowych2 szklanki
mąki żytniej razowej0,5 szklanki
masła*0,5 szklanki
miodu wielokwiatowego2 duże
jajka*0,5 łyżeczki
aromatu waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
soli*
masło i
jajka powinny
mieć temperaturę pokojowąPiekarnik nagrzewamy do temperatury 175 C.
Masło i
miód umieszczamy w misce miksera i łączymy ze sobą na delikatnych obrotach. Następnie dodajemy aromat i po kolei
jajka. Odsączonego
ananasa blendujemy razem z
bananem i wiórkami kokosowymi.Przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i dodajemy partiami do płynnej części ciasta, delikatnie mieszając.Formę na mini
chlebki lub po prostu dużą formę keksówkę spryskujemy
olejem w sprayu lub natłuszczamy
masłem. Dobrze wymieszane ciasto przekładamy do formy, po czym uderzamy formą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 65-75 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.