ßßß Cookit - przepis na Pierniczki

Pierniczki

nazwa

Wykonanie

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc u nas w domu w głośniach rozbrzmiewa tradycyjnie świąteczna składanka Bubble i pachnie piernikami. Dziś testowałyśmy z moją Córką, dla Was kolejny piernikowy przepis. Muszę przyznać, że jest boski. Ciasto zagniata się bardzo łatwo, równie prosto je rozwałkować, a wycinanie z niego ciastek nie stanowi problemu nawet dla 2 letniego brzdąca. Zdecydowanie polecam.
Składniki: (u mnie na około 3 blachy pierników - ilość ciastek zależy od wielkości waszych foremek, więc ciężko to oszacować)
1/4 szklanki miodu
80 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajo
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (ja dałam 2 i 1/2)
1 łyżeczka proszku do piecznia lub sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej lub cynamonu
1 łyżeczka kakao dla koloru
do dekoracji: gorzka czekolada, kolorowa posypka, lukier lub pisaki kolorowe według waszego uznania
Przygotowanie:
1. Masło łączymy z miodem i podgrzewamy a następnie lekko studzimy.
2. Składniki suche mieszamy w jednej misie, następnie dodajemy jajo, mieszamy łyżką a następnie dolewamy lekko ostudzone masło z miodem, mieszamy łyżką, a potem zagniatamy. Z tym ciastem bardzo fajnie się pracuje, jest w sam raz, elastyczne.
3. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze, części, wałkujemy na okoł 2-3 mm i wycinamy foremkami ciastka.
Tak przygotowane pierniczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w 180°C około 10 minut. Następnie studzimy na kratce i ozdabiamy.
Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku. Jeśli są zbyt twarde, do można do pudełka wraz z nimi włożyć kawałek jabłuszka, wtedy szybko zmiękną.
Smacznego :)
Przepis pochodzi od Pani Doroty z bloga "Moje wypieki".
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2015/12/pierniczki.html