ßßß
Składniki na około 80 sztuk ciasteczek jak na zdj:4 szklanki mąki pszennej tortowej2 jaja1,5 szklanki brązowego cukruczubata łyżka masła2 płaskie łyżeczki sodki3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, lub cynamonu4 łyżki miodu naturalnegoulubione ozdoby, lukier, cukier puder itp..WYKONANIE:Mąkę przesiać do naczynia, dosypać cukier. Miód podgrzać w rondelku, by miał rzadką konsystencję, jednak nie gotować. Wlać do mąki i wymieszać łyżką.Masło rozpuścić (nie gotować) i ostudzić w kąpieli wodnej. Jajka roztrzepać i razem z przyprawą oraz sodką i masłem dodać do masy. Całość dobrze zagnieść. Można użyć miksera z końcówkami do ciast kruchych. Wałkować na omączonej stolicy na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty i piec na papierze do pieczenia.Długość pieczenia jest zależna od trybu piekarnika. Jeżeli używacie termoobiegu to wystarczy około 10 minut w temperaturze 160 stopni. Jeżeli używacie grzałki góra dół, to czas trzeba wydłużyć do 15 minut najlepiej podkręcając temperaturę do 180 stopni. Przed wyciągnięciem pierwszego rzutu ciasteczek wyjmijcie delikatnie jedno, przełamcie na pół - to rozwieje wszystkie wątpliwości co do gotowości wypieku i potrzebnego czasu :)Przechowywać w najlepiej metalowym pojemniku przez minimum 2 tygodnie.Życzę smacznego i cieplutko pozdrawiam.Kasia :)