ßßß Cookit - przepis na Pierniczki drożdżowe

Pierniczki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Pierniczki drożdżowe są od razu miękkie i nie muszą leżakować, dlatego możecie je przygotować nawet w dzień przed wigilią i przez całe święta cieszyć się ich smakiem. Można je też upiec wcześniej, razem z innymi ciasteczkami czy piernikami, bo przechowywane w szczelnym pojemniku lub puszce, dodatkowo skruszeją.
Pierniczki z poniższego przepisu nie są zrobione z typowego ciasta drożdżowego, jest to raczej ciasto jak na klasyczne pierniczki z sodą oczyszczoną, wzbogacone o dodatkowy spulchniacz, właśnie w postaci drożdży. Dzięki takiej kombinacji składników, pierniczki są wyjątkowo pulchne i miękkie, a najbardziej miękkie będą te, które rozwałkujecie na co najmniej 0,5cm grubości.
Pierniczki podczas pieczenia mocno rosną, więc nie warto do ich wykrojenia używać foremek ze szczegółami. Po ostygnięciu pierniki można od razu polukrować lub oblać czekoladą albo pozostawić bez niczego, bo takie też są pyszne :)
Z poniższego przepisu przygotujecie około 32 sztuki sporej wielkości grubych pierniczków.
Składniki:
CIASTO
2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej
1/2 szklanki (około 100g) cukru
2 i 1/2 łyżki (50g) miodu
3 łyżki (60g) śmietany (18% lub 12%)
50g masła
1 jajko
20g świeżych drożdży
4-5 łyżek karmelu (przepis poniżej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (ja dałam 1 łyżeczkę domowej mieszanki przypraw korzennych, ale tej "sklepowej" warto dać więcej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
KARMEL
2-3 łyżki cukru
2-3 łyżki wody + 1/4 szklanki wody
LUKIER (opcjonalnie)
1 szklanka cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny
Wykonanie:
- drożdże i jajko należy wyjąć wcześniej z lodówki
- przygotować karmel: do rondelka wsypać cukier, zalać niewielką ilością wody, gotować na małej mocy palnika, nie mieszając (można jedynie potrząsać garnkiem), aż woda odparuje, a syrop przyjmie bursztynowy lub nieco ciemniejszy kolor (im ciemniejszy karmel, tym ładniejszy kolor pierniczków, należy jednak uważać, żeby nie spalić karmelu, bo będzie gorzki)
- do karmelu dodać 1/4 szklanki wody (UWAGA! reakcja mieszanki jest gwałtowna, a karmel twardnieje), nadal nie mieszając, gotować do rozpuszczenia się karmelu
- zdjąć z palnika, przelać do innego naczynia (cukier w gorącym rondelku będzie się cały czas karmelizował), lekko ostudzić
- w innym rondelku umieścić miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, dodać karmel oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, zdjąć z palnika, ostudzić
- gdy mieszanka składników jest lekko ciepła, drożdże rozetrzeć ze śmietaną
- do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną, dodać jajko, drożdże ze śmietaną oraz lekko ciepłą mieszankę miodową, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto
- ciasto od razu po przygotowaniu jest gotowe do formowania pierniczków
- ciasto rozwałkować na placek grubości co najmniej 0,5cm lub nawet 1cm, foremkami wycinać pierniczki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie
- użyte foremki nie powinny mieć szczegółów, gdyż ciasto sporo rośnie i mogą być one niewidoczne po upieczeniu
- najlepiej jest upiec wszystkie pierniczki za pierwszym razem, wtedy ciasto najlepiej rośnie, druga tura pierniczków, po ponownym rozwałkowaniu ciasta, może być nieco mniejsza niż pierwsza, ale nie będą się one różnić od siebie w smaku
- pierniczki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 10 minut, aż urosną i lekko się przyrumienią
- nie należy ich piec zbyt długo, bo mogą stwardnieć, najlepiej sprawdzić stan upieczenia, przełamując jeden z pierników
- pierniczki po upieczeniu delikatnie zdjąć z blachy, ostudzić
- można je od razu dekorować - lukrem (cukier puder dokładnie rozetrzeć z gorącą wodą lub sokiem z cytryny) lub polewą czekoladową, albo pozostawić bez niczego
- pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/12/pierniczki-drozdzowe.html