Wykonanie
Sernik
czekoladowy bez pieczenia to klasyka, której nie może zabraknąć na moim blogu. Znajdziecie u mnie już dwa przepisy na pieczone serniki z
czekoladą: klasyczny i z musem
pomarańczowym, tym razem przyszedł czas na sernik na zimno.Sernik z poniższego przepisu, podobnie jak znany już Wam sernik stracciatella, przygotowany jest na bazie
jogurtu i nie zawiera w składzie ani
twarogu, ani ubitej
śmietanki. Przy sernikach bez pieczenia nie jest to jednak wadą i nie wpływa na mniej sernikowy smak deseru. Całość ma natomiast mniej kalorii i delikatniejszy smak.Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą należy zmienić ilość składników. Zapraszam do spróbowania :)
Składniki:SPÓD60g okrągłych
biszkoptów50g
masła2 płaskie łyżeczki
kakaoMASA CZEKOLADOWA500g
jogurtu greckiego100g
gorzkiej czekolady (u mnie 74%)100g
cukru2 łyżki domowego
cukru waniliowego3 i 1/2 łyżeczki (14g)
żelatyny4 łyżki soku z
pomarańczyskórka z 1
pomarańczystarta
czekolada do dekoracji
Wykonanie:-
jogurt wyjąć trochę wcześniej z lodówki, aby nie był zimny-
biszkopty rozdrobnić na piasek,
masło roztopić-
biszkopty wymieszać z
masłem, dodać
kakao, powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku- tortownicę wyłożyć na spodzie i bokach (lub tylko na spodzie) papierem do pieczenia
- masę
biszkoptową przełożyć do tortownicy, łyżeczką lub dłonią wylepić całe dno, formując jednolity spód- spód
biszkoptowy schłodzić-
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, ostudzić- do ostudzonej, ale ciągle płynnej
czekolady, dodawać stopniowo
jogurt, mieszając do połączenia się składników
- do masy czekoladowej dodać
cukier i
cukier waniliowy oraz skórkę otartą z
pomarańczy, wszystko wymieszać-
żelatynę rozpuścić w soku wyciśniętym z
pomarańczy, gdy napęcznieje, krótko podgrzać (w kąpieli
wodnej lub kuchence mikrofalowej) do rozpuszczenia się
żelatyny (nie wolno zagotować), lekko ostudzić
- do ostudzonej
żelatyny dodać 1-2 łyżki masy czekoladowej, wymieszać, dopiero wtedy wlać
żelatynę do reszty masy, dokładnie wymieszać- masę
czekoladową przełożyć na schłodzony spód
biszkoptowy, wyrównać, schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc- przed podaniem sernik udekorować niewielką ilością startej
czekolady