ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy sernik jogurtowy bez pieczenia

Czekoladowy sernik jogurtowy bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Sernik czekoladowy bez pieczenia to klasyka, której nie może zabraknąć na moim blogu. Znajdziecie u mnie już dwa przepisy na pieczone serniki z czekoladą: klasyczny i z musem pomarańczowym, tym razem przyszedł czas na sernik na zimno.
Sernik z poniższego przepisu, podobnie jak znany już Wam sernik stracciatella, przygotowany jest na bazie jogurtu i nie zawiera w składzie ani twarogu, ani ubitej śmietanki. Przy sernikach bez pieczenia nie jest to jednak wadą i nie wpływa na mniej sernikowy smak deseru. Całość ma natomiast mniej kalorii i delikatniejszy smak.
Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą należy zmienić ilość składników. Zapraszam do spróbowania :)
Składniki:
SPÓD
60g okrągłych biszkoptów
50g masła
2 płaskie łyżeczki kakao
MASA CZEKOLADOWA
500g jogurtu greckiego
100g gorzkiej czekolady (u mnie 74%)
100g cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
3 i 1/2 łyżeczki (14g) żelatyny
4 łyżki soku z pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy
starta czekolada do dekoracji
Wykonanie:
- jogurt wyjąć trochę wcześniej z lodówki, aby nie był zimny
- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło roztopić
- biszkopty wymieszać z masłem, dodać kakao, powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć na spodzie i bokach (lub tylko na spodzie) papierem do pieczenia
- masę biszkoptową przełożyć do tortownicy, łyżeczką lub dłonią wylepić całe dno, formując jednolity spód
- spód biszkoptowy schłodzić
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić
- do ostudzonej, ale ciągle płynnej czekolady, dodawać stopniowo jogurt, mieszając do połączenia się składników
- do masy czekoladowej dodać cukier i cukier waniliowy oraz skórkę otartą z pomarańczy, wszystko wymieszać
- żelatynę rozpuścić w soku wyciśniętym z pomarańczy, gdy napęcznieje, krótko podgrzać (w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej) do rozpuszczenia się żelatyny (nie wolno zagotować), lekko ostudzić
- do ostudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy czekoladowej, wymieszać, dopiero wtedy wlać żelatynę do reszty masy, dokładnie wymieszać
- masę czekoladową przełożyć na schłodzony spód biszkoptowy, wyrównać, schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
- przed podaniem sernik udekorować niewielką ilością startej czekolady
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/10/czekoladowy-sernik-jogurtowy-bez.html