Wykonanie
To że lubię
makaronowe kombinacje pewnie już zauważyliście, tym razem wersja fit w pełnowartościowym daniu ;) Polecam wszystkim trenującym, fanom
makaronu i smakoszom :)Potrzebujemy:-
makaron pełnoziarniste świderki: 300 g- średnia
cebula-
brokuł, umyty- 2
jajka- 1 opakowanie
szynki surowej dojrzewającej- małe
pomidorki cherry-
śmietana 12% 200 g- 1 kulka
mozzarelli-
ser starty na małych oczkach do posypania-
sól morska z
ziołami prowansalskimi Kamis-
pieprz kolorowy KamisRozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
Cebulę siekamy w kosteczkę. Całe opakowanie
szynki kroimy w paski.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Wycinamy różyczki
brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Do garnka z wrzącą, osoloną
wodą wrzucamy różyczki
brokułu i gotujemy bez przykrycia.Na patelnię (bez tłuszczu) wrzucamy
szynkę, smażymy, dodajemy
cebulę i całość mieszamy.Do miski wlewamy
śmietanę, wbijamy 2 całe
jajka, mieszamy, dodajemy
sól i
pieprz.
Pomidorki kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z
wody ugotowane
brokuły.Ugotowany i odcedzony
makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy
śmietaną, dodajemy
pomidory,
szynkę i
cebulę z patelni,
brokuły.
Mozzarellę kroimy na kostkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Na wierzch ścieramy
ser.Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill).Wyciągamy zapiekankę z pieca.