Wykonanie
Lubicie granaty? To
owoc, który w środku ma mnóstwo małych pesteczek a każda z nich otoczona jest soczystym, czerwonym miąższem. Lubię ich słodko cierpki smak, ale do niedawna obranie tego
owocu i wydobycie z niego jadalnych części było dla mnie problemem. Można przekroić
granat na pół i trzymając go nad miską stukać energicznie w skórkę a nasiona wypadną. Tyle, że przy okazji wszystko dookoła jest spryskane
sokiem. Znacznie łatwiej posłużyć się
ostrym nożykiem a jak to zrobić zobaczcie i przeczytajcie sami.Kiedy byłam w Toskanii widziałam na obrzeżach
winnicy owocujące granatowce.
Granat jest
jagodą wielkości
jabłka pochodzącą z rośliny o nazwie granatowiec właściwy. Pochodzi z Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego. W dzisiejszych czasach uprawi się go jednak w wielu krajach świata. Kochaj klimat gorący i suchy. Granatowiec to krzew albo niewielkie drzewko wysokości od 3 do 5 m.
Owoce mają kształt i wielkość podobne do
jabłka. Pokryte są skórzastą skórką, łupiną, która zwykle ma kolor purpurowy, czasami biało czerwony lub fioletowy. Na szczycie
owocu jest mała pozostałość kielicha kwiatowego. W środku znajdują się ciasno ułożone nasiona, otoczone soczystymi osnówkami - to z nich otrzymuje się sok. Osnówki przeważnie są czerwone, purpurowe, ale bywają też odmiany o zabarwieniu
żółtym.
Granaty mają słodko-kwaśno-cierpki smak. Zawierają 8–19%
cukru, z czego 5–10% to glukoza. Zawierają także
białko, kwasy organiczne, głównie
cytrynowy od 05–9%, żelazo, wapń, witaminę C oraz fitoestrogeny. Sok z
granatu obniża ciśnienie
krwi, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i antymiażdżycowo.
Jak obrać
owoc granatu i wydobyć z niego soczyste nasiona?
Owoc granatu najpierw umyłam dokładnie pod ciepłą, bieżącą
wodą bo podróżuje do nas z dalekich
krajów i na pewno jest spryskany jakimiś substancjami konserwującymi. Następnie trzymając go w lewej dłoni, kielichem do góry, końcem ostrza nożyka robię nacięcie wokół
owocu i zdejmuję odciętą część łupiny - taką czapeczkę.
Następnie nacinam łupinę od góry do dołu wzdłuż widocznych, białych skórek wewnątrz
owocu, dzielących go na segmenty.Odkładam nóż i kładę
owoc na talerzu.. Trzymając go w obu dłoniach i obracając delikatnie naciskam starając się rozerwać go na boki.
Owoc poddaje się temu zabiegowi i rozdziela właśnie na te części oddzielone białymi skórkami.
Teraz wystarczy tylko usunąć skórki i otrzymujemy duże części zlepionych ziaren, które już bardzo łatwo podzielić na pojedyncze cząsteczki.Przy obieraniu
granatu trzeba tylko uważać żeby nie poplamić się krwistym
sokiem. Łatwo się nim opryskać a zostawia ciężkie do usunięcia przebarwienia na skórze i ubraniu.