Wykonanie
Choć większość moich świąteczno-noworocznych smakołyków można było uznać za zdrowe to jednak pojawił się już pewien przesyt... Dziś z chęcią sięgnęłam po coś "lżejszego"...
Kiwi - nazywane bombą witaminową, gdyż jest źródłem wielu witamin (C,A, E, K, B) i minerałów (potas, cynk, wapń, żelazo, magnez oraz kwas foliowy). Wspomaga leczenie przeziębień, korzystnie wpływa na układ nerwowy, pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Granat - starożytni
chińscy lekarze uważali sok z
granatów za życiodajny
nektar. Cieszył się opinią
owocu zapewniającego długowieczność. Ponad 200 współczesnych badań potwierdza skuteczność działania przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym czy chorobom
serca - dzięki przeciwutleniaczom - polifenolom, których w soku z
granatów jest 3
razy więcej niż w zielonej herbacie.Nasiona chia - ze względu na swoje niezwykłe właściwości są zaliczane do grupy najbardziej wartościowych pokarmów, wspomagają zwalczenie wielu procesów chorobowych. Stanowią bogate, roślinne źródło kwasów Omega-3. Wykazują dużą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk. Są również źródłem
białka oraz błonnika.Składniki na 3 porcje:
kiwi (u mnie 7 małych
owoców)szklanka soku z
granatów (użyłam soku Oleofarm)2 łyżki nasion chiaplasterki
kiwi do dekoracji2-3 łyżki
syropu z agawy (opcjonalnie - jeśli
kiwi są mało dojrzałe i niezbyt słodkie)
Kiwi obrać. Nasiona chia zmielić w młynku do
kawy (mogą pozostać całe, jeśli nie mamy czym rozdrobnić).
Kiwi zmiksować z
sokiem z
granatów oraz chia, ewentualnie dosłodzić agawą. Rozlać do szklanek lub kieliszków, ozdobić plasterkami
kiwi.