Wykonanie
Dawno nie robiłam granoli i naszła mnie chęć na korzenną, i wyszła pyszna :)Dodatek musu z dyni sprawił, że nabrała pięknego koloru.Wspaniały początek dnia.
Składniki300 g
płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)250 g musu z dyni1 szklanka
orzechów włoskich100 ml
miodu30 ml
oleju rzepakowego1,5 łyżeczki
cynamonupo 1/2 łyżeczki
imbiru,
kardamonu,
gałki muszkatołowej1/2 szklanki
suszonej żurawiny1/2 szklanki
suszonych moreliWszystkie składniki mieszamy w misce (oprócz
suszonych owoców) Wyłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Pieczemy ok. 50 minut. Mieszaćgranolę co 10 minut. Gdy granola nabierze rumianego koloru. Wyjmujemy ją z piekarnika i wrzucamy
suszone owoce, wszytko przemieszać i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy granola wystygnie
zrobi się chrupka. Przekładamy do szklanego lub metalowego pudełka.